Amazon предупреди FAA, че ще премести дроните си

09.12.2014 | 15:20
Amazon предупреди FAA, че ще премести дроните си

Amazon.com Inc смята да изнесе тестовете на дроните си извън САЩ, ако не получи бързо одобрение от американските регулатори да прави изпитания, съобщи компанията с писмо до Американската федерална администрация по гражданско въздухоплаване, съобщи Ройтерс.

Онлайн ритейлърът започна да прави тестове вече в други страни, където регулаторният режим "подкрепя повече иновацията на малките, автоматизирани авиосистеми", пише вицепрезидентът по глобална публична политика Пол Миснер в писмото на Amazon.

В интервю за 60 Minutes Джеф Безос съобщи в началото на декември, че Amazon работи по доставка, която е дори още по-бърза от Prime. Компанията иска да използва дрони, за да ви донесе поръчката за половин час.

Според Безос услугата може да се пусне през 2015 и в момента текат изпитания.

За тази цел FAA трябва да разреши тестовете на дроните.

Целта на PrimeAir, както ще се нарича услугата на ритейлъра е да доставя бързи и леки пратки в радиус от 18 км. Безос изтъкна в 60 Minutes, че флотилията ще бъде "зелена", движена от електричество и без вредни емисии, лесна за проследяване с GPS.

Още от април 2014 FAA отвори шест района за търговски изпитания на дрони, но Amazon не е сред посочените.

Според WSJ в САЩ има десетина одобрени оператори на търговски дрони, докато в Европа са хиляди.

 

Използването на автоматизирани авиосистеми /UAS/ в гражданското въздушно пространство повдига много технически, политически и процедурни въпроси, смята FAA. Агенция отвори квалификационни центро