fallback

Какви са настроенията в Гърция преди изборите

Коментар на Никос Крисолорас за телевизия Bloomberg от Атина

22.01.2015 | 17:39 Автор: Георги Стоянов

Анализаторите казват, че най-вероятно в неделя гърците ще кажат, че не могат да издържат повече. Очевидно. Че сме изстрадали достатъчно. Че това е положението.

Че сме били търпеливи, че сме гласували за про европейски партии, че нашите законодатели са приели наистина тежки мерки и че са извършени наистина сериозни съкращения, които биха били немислими в други европейски страни.

Гръцкият дълг е близо 180% от брутният вътрешен продукт на страната. Над 170%. Очаква се да достигне 177% от брутния вътрешен продукт на страната през тази година.

Още по темата

Така че той е най-високият в еврозоната. Най-видимата страна на всичко това е безработицата.

Около един на всеки четирима възрастни е без работа. Безработицата наистина се понижава през последните няколко месеца, но тя все още е най-високата в еврозоната.

Един от всеки двама млади хора между 15 и 24 години е без работа.

Сириза – коалицията на радикалните леви сили се очаква да спечели изборите. Но колко радикални са те?

Зависи от това, какво имате предвид под радикален. Сириза твърди, че част от гръцкият дълг трябва да бъде опростен.

Много уважавани икономисти обаче също казват, че част от гръцките дългове трябва да бъдат опростени.

Сириза казва, че Гърция има нужда от програма за социално подпомагане, която да облекчи, това, което те определят като хуманитарна катастрофа, причинена от кризата.

Нещата, които те предлагат обаче, като субсидии за сметките за електричество и купони за храна са социални програми, които може да откриете и в много западни страни.

Неотдавна Bloomberg проведе проучване сред 23 икономисти и те казват, че дори Сириза да спечели изборите с пълно мнозинство, шансовете Гърция да остане в еврозоната са доста над 80%.

Така че това не е основният сценарии, но излизането на Гърция от еврозоната не е възможност, която икономистите изключват.

fallback
Още от Свят
fallback