Европейските банки имат ограничена експозиция към Гърция: JPMorgan

05.01.2015 | 18:28
Европейските банки имат ограничена експозиция към Гърция: JPMorgan

Кредитната експозиция на германските банки в Гърция е около 23,5 млрд евро, но системният риск е ограничен, тъй като най-големите търговски институции като Deutsche Bank и Commertzbank държат съвсем малък дял от нея, по данни, събрани от Ройтерс.

Най-голям дял от германската експозиция държи държавната банка за развитие KfW, с общо 15 млрд евро заемм на гръцката държава, съобщи BdB.

Commertzbank има около 400 млн евро към края на септември, а Deutsche Bank - около 298 млн евро експозиция към корпоративен, банков и публичен дълг.

Политическата ситуация в Гърция натежа над пазарите, включително и над еврото, заради засилените спекулации, че Атина може да напусне еврозоната след предсрочните избори на 25 януари.

Проучване на JPMorgan установи, че френската Credit Agricole има най-силна експозиция в страната от всички европейски търговски банки, съобщава Ройтерс. Според агенцията банката има 3,5 млрд евро експозиция към гръцки дълг към края на 2013.

Най-голямата френска банка BNP Paribas държи около 0,7 млрд евро в гръцки дълг към края на 2013 според JPMorgan.

"Шест банки в Германия и Франция са дали около 5 млрд евро заеми на гръцки клиенти", съобщиха анализаторите на Киан Абухюсеинн и Делфин Ли в мейл до медиите от Лондон.

Инвеститорите са изправени пред нова опасност от дефолт и излизане от общата валута, след като някои политици от Гърция обещаха да спрат мерките за икономии, ако спечелят изборите.

Залогът за банките е голям - евентуално повторение на дълговата криза от 2011, която опустоши пазарите с тревогата от заразяване на други европейски страни.

“Основният риск от излизането на Гърция остава потензиалното заразяване на периферията, особено Италия” смятат анализаторите на JPMorgan.

Soc Gen има 0,3 млрд евро гръцки корпоративен дълг към края на септември е съобщила говорителка на банката.

От общия размер на германски кредити 4,6 млрд евро са към други банки, 3,6 млрд към компании и частни лица и 15,2 млрд към държавни структури, съобщава BdB.

"Кредитната експозиция на германските банки е ниска. Затова при евентуален фалит на Гърция, преките ефекти за германските банки биха били преодолени. Дори при заразяване, което би придружавало излизането на Гърция от еврозоната, то би било по-добре овладяно, отколкото преди две-три години", каза Томас Кемер от BdB в изявление, цитирано от Ройтерс.

Гръцките акции се понижиха с над 5% в понеделник преди леко да се възстановят - признак за изнервеността на инвеститорите три седмици преди изборите, които повишиха притесненията за икономиката на страната и оставането й в еврозоната.

Основният индекс Athex се потопи с 5.19 процента следобез преди леко да се повиши до спад от 4.66% и ниво от 797.18 пункта.