Бан Ки-муун настоя за усилия в решаването на конфликта в Украйна

ООН изрази готовност да подкрепи всякакви усилия за намаляване на напрежението в страната

19.01.2015 | 08:42 Редактор: Мариета Иванова
Бан Ки-муун настоя за усилия в решаването на конфликта в Украйна

Генералният секретар на ООН Бан Ки-муун посочи, че е необходимо на всяка цена да бъде избегнато по-нататъшно влошаване на обстановката в Украйна, съобщава БТА, позовавайки се информация на ТАСС.

ООН изрази готовност да подкрепи всякакви усилия, насочени към намаляване на напрежението и възобновяването на истинския мирен процес, който ще доведе до възстановяването на стабилността и териториалната цялост на организацията, става ясно от изявлението на Бан Ки-муун.

Той изрази тревога във връзка с ожесточените боеве в района на летището в Донецк, които според него заплашват да провалят примирието, трудно постигнато през септември 2014 г.

Генералният секретар на ООН призова всички страни да изпълнят поетите задължения в рамките на Минския протокол и меморандума. По думите му първата стъпка в това направление трябва да бъде незабавното и пълно прекратяване на бойните действия.

Рязкото изостряне на обстановката в Украйна ще бъде обсъдено на среща на Съвета за сигурност на ООН на 21 януари, по молба на Литва, която е непостоянен член на съвета.