Западът бил готов да обърне внимание на интересите на Русия

Германия гледа на първо четене законопроекта за ратификация на споразумението за асоцииране на Украйна, Грузия и Молдова с ЕС

16.01.2015 | 15:03 Редактор: Мариета Иванова
Западът бил готов да обърне внимание на интересите на Русия

От страна на Запада има готовност да бъде обърнато внимание на руските интереси по отношение на желанието на Украйна да се присъедини към Европейския съюз в рамките на Споразумението за асоцииране и свободна търговия, заявил в ефира на радио WDR5  координаторът за сътрудничеството с Русия, Централна Азия и държавите от Източното партньорство в правителството на Германия Гернот Ерлер, цитиран от РИА-Новости.

На 16 януари в германския Бундестаг ще бъде гледан на първо четене законопроектът за ратифициране на споразумението за асоцииране на Украйна, Грузия и Молдова с ЕС.

„Разбира се, от страна на Запада има готовност да се вземат под внимание руските интереси. Например,  споразумението за свободна търговия е критикувано от Русия, тъй като има опасения, че през общите граници, които са отворени между Украйна и Русия, например, в Русия ще навлязат от западни страни евтини и конкурентни стоки“, коментира  Ерлер.

По думите на координатора на руско-германското сътрудничеството Западът се е съобразил с Русия по този въпрос и прилагането на споразумението по тази линия е отложено до 1 януари 2016.

„Останалото време ще бъде използвано за постигане на споразумение с Русия, преговорите, по което започнаха през лятото на изминалата година,“ добавя Ердлер.

Наред с това, той заявил че „Русия също така е подписала споразумение за това, че всяка страна има право да определя собствен политически курс. - „Това не може да бъде поставяно под въпрос. Това е част от сувернитета на всяка държава. Това е право на Украйна да решава сама, ще сключва ли споразумение с ЕС или не“ коментира той.

На 21 март 2014 представители на ЕС и правителството на Украйна подписаха политическата част от споразумението за асоцииране. На 27 юни 2014 беше подписана икономическата част от документа, припомня РИА-Новости. Върховната рада одобри на 16 септември 2014 законопроекта за ратифициране на споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз, който в същият ден е подписан от президента Петро Порошенко.