Двама убити при антитерористична операция в Белгия

Трети е сериозно ранени при операция на местни власти

15.01.2015 | 21:21 Редактор: Мариета Иванова
Двама убити при антитерористична операция в Белгия

Двама души са били убити при атитерористична операция в Източна Белгия, съобщава BBC, позовавайки се на местни медии. Трети е сериозно ранен при операция във Вервие. Извършени са и редица арести при стартирала операция на местните власти срещу свързани с джихадистки прояви лица.

По информация на Belga news agency, цитирана от Euronews, тримата мъже от арабски произход се били върнали наскоро от Сирия. Според други медии  те се сражавали в редиците на "Ислямска държава" и били поддържали връзка с Амеди  Кулибали, разстрелян от френските специални части преди седмица в Париж, след като взе заложници в еврейски хранителен магазин, посочва БТА.

Жертви сред полицаите няма, но се съобщава за ранени.

От държавната телевизия RBTF посочват, че операцията е имала за цел да провери заподозрени в радикализъм, за някои от които се предполага, че са се завърнали в Белгия след като са взели участие във военния конфликт в Сирия.

BBC цитира още впечатления на очевидци на антитерористичната акция, които споделили, че са чули силна стрелба и поне три експлозии.

Районът около гарата във Вервие е отцепен и имало засилено полицейско присъствие. 

Антитерористични операции се извършват и други градове, сред които и Брюксел.

Източният град Вервие е разположен в провинция Лиеж и има население от около 56 хиляди души.

Белгийски медии съобщават, че някои от оръжията, използвани при атаките в Париж, са били купени в близост до брюкселската гара Midi, отбелязва BBC.

Предполага се, че операцията в Източна Белгия е била подготвяна отдавна, но атентатите в Париж са ускорили изпълнението й”.

По-рано тази вечер мъж от  северноафрикански произход е заплашил с оръжие и с викове "Аллах е велик" пътници в метрото в столицата.

Съобщава се, че централата на Европейската комисия е поставена под въоръжена охрана.

Експертът по въпросите на тероризма Клод Монике коментира, че за проследяването на един заподозрян терорист е необходим ресурс от 30 до 60 държавни служители, пише БТА.

По-рано днес двама белгийски джихадисти, които още са в Сирия, отправиха в интернет от името на ИД и Ал Каида заплахи за удари в Белгия и други европейски държави.

Вервие, Брюксел и Антверпен са основните места, откъдето произхождат белгийските джихадисти.

Неколкостотин джихадисти с белгийски паспорти са заминали в последните две години на фронта в Сирия и Ирак, където се бият на страната на "Ислямска държава".

Белгия е една от държавите, които участват в международната коалиция, нанасяща удари срещу ИД.

Белгийските власти са повишили готовността за действия срещу терористична заплаха до трето, предпоследно ниво.