fallback

Латвия представи плановете си начело на Съвета

Целите на латвийското председателство са "конкурентна, цифрова и силна в международен план Европа"

14.01.2015 | 16:52 Автор: Ирина Георгиева

След неотдавнашните терористични атаки във Франция е важно да защитим европейските ценности, заяви латвийската министър-председателка Лаймдота Страуюма в дебат на 14 януари в ЕП за приоритетите на Рига по време на шестмесечното председателство на Съвета на ЕС. Някои депутати приветстваха ангажимента за законодателство за ползването на данните за авиопътниците за целите на сигурността, други настояха за подкрепа за инвестициите и икономическия растеж, както и за доизграждане на дигиталния пазар, предаде пресцентърът на ЕК.

Целите на латвийското председателство са "конкурентна, цифрова и силна в международен план Европа", обяви министър-председателката Страуюма.

"Ние целим да защитим европейските ценности - свободите, сигурността, правосъдието и толерантността, които характеризират Европа. Бих искала да укрепим нашето сътрудничество и да създадем синхронизирани действия и програма между Съвета и Парламента." - коментира министър-председателката Страуюма

"Латвийското председателство е символ на помирението в европейската история; преди трийсет години никой не би могъл да си го представи." - заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Юнкер обяви подкрепата на Комисията за цели като създаването на работни места и растеж, рестартирането на инвестициите, задълбочаването на икономическия и паричния съюз и доизграждането на единния дигитален пазар.

Икономическото възстановяване на Латвия след крайно тежката 2009 г. е "лъч надежда в ЕС", заяви Манфред Вебер (ЕНП, Германия). Той обеща подкрепа от своята група за законодателството за данните на авиопътниците и мерки за стимулиране на растежа и заетостта.

Джани Питела (С&Д, Италия) се обяви за нов подход в областта на сигурността"Ние трябва да отговорим на въпроса за защитата на нашите граждани. Трябва да преодолеем съпротивата на страните членки и да създадем регионална стратегия за премахване на тероризма".

Робертс Зиле (ЕКР, Латвия) обърна внимание на конфликта в Украйна"Една стабилна, свободна и демократична Украйна би била важен модел за следване за други партньорски страни. Това би ни позволило да засилим сътрудничеството си с други партньори от Евразия."

Софи ин ’т Велд (АЛДЕ, Холандия) се обяви за приемането на директива за равна защита от дискриминация по различни признаци и добави, че приемането на европейско законодателство би било най-добрият отговор на хомофобията.

Според Димитриос Пападимулис (ЕОЛ/СЗЛ, Гърция) Европа трябва да търси решения на натрупаните проблеми чрез дипломация и демокрация. "В наш интерес е да намаляваме напрежението, да градим приятелски отношения върху принципите на демокрацията".

Филип Ламбертс (Зелени/ЕСА, Белгия) прикани Латвия да ревизира програмата си: "Дали сме избрани тук, за да удовлетворяваме пазарите?", попита той и посочи, че ЕС трябва по-скоро да укрепва доверието на гражданите си с политика за споделен просперитет.

Големите страни имат силно влияние върху програмите на председателствата от малки страни, заяви Роландас Паксас (ЕСПД, Литва). "Имаме нужда от европейска стратегия за сигурност, от работни места и растеж, но на първо място от общ енергиен пазар", каза той.

Ивета Григуле (независима, Латвия) изтъкна въпроса за отношенията с Централна Азия. Страните от този регион "имат нужда от нашата подкрепа и внимание, за да им помогнем да балансират усилващия се руски натиск", посочи тя.

fallback
Още от Свят
fallback