България се подготвя за българското председателство в ЕС

Страната ни ще се опита да направи най-евтиното председателство на Европейския съюз през 2018-та година. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева.

12.01.2015 | 16:52 Редактор: Кремена Кръстева
България се подготвя за българското председателство в ЕС

България трябва да вложи повече средства в квалификацията на експерти и подобряване на инфраструктурата, за да се подготви за ротационното си председателство на европейския съюз през 2018 година. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева по време на дискусията по темата.

Тя подчерта, че страната ни ще се придържа към икономичен бюджет за подготовката за първото си председателство на съюза през втората половина на 2018 година. В държавния бюджет за 2015 година няма заделени пари за подготовка за тази важна цел, но ще се търсят средства по линия на европейските фондове. Вицепремиерът Кунева посочи, че няма ротационно председателство на съюза под 60 милиона евро. 

Латвия например, която в момента председателства съюза , е отделила 70 милиона евро. Финландия, Португалия и Словения са похарчили близо 80 милиона евро за тази цел.  България обмисля да предложи като приоритети на своето ротационно председателство преговорите за новата финансова рамка за съюза след 2020 година, да акцентира върху нова стратегия за сигурността в Европа, дигиталната икономика и ролята на Западните Балкани.