Нови боеве в Донецк

14.01.2015 | 08:38
Нови боеве в Донецк

Рязко засилване на военните действия в Донецк.

Сепаратистите се опитват да изтласкат армията от района на летището в града.

Съобщава се за най-малко две силни експлозии и пожар през последните часове.

Украинският президент Петро Порошенко обеща днес да подпише заповед за по-сериозно настъпление, след като вчера сепаратистите поразиха пътнически автобус, убивайки 10 души.

В последните епизоди на военните действия контролната кула на летището в Донецк беше напълно разрушена. След като предишната нощ про-руските бойци използваха ракети Град, в последствие в употреба са влезли и танкове, които са обстрелвали новия терминал. Киев обяви, че за последните 24 часа армейските части са били обект на огън цели 84 пъти.

"И все пак, оставам привърженик на идеята за мирно решение чрез моя мирен план и споразумението от Минск. От своя страна лидерът на сепаратистите в Донецк Денис Пушилин обвини Киев, че саботира мирните преговори и също засилва военните си действия. Пушилин коментира и отмяната на предвидената за 15 януари в Астана среща на върха на страните от Нормандската четворка", заяви Петро Порошенко.

Среща на върха за кризата в Украйна ще бъде възможна едва когато бъдат изчистени няколко въпроса, по които четирите страни от Норманската четворка имат разногласия. Освен спазването на примирието между сепаратистите и националната армия, трябва да се постигне съгласие как да бъдат организирани доставките на хуманитарна помощ и детайли около бъдеща размяна на затворници.