fallback

Продължава издирването на Хаят Бумедиен

Тя стана най-търсената жена във Франция от 9 януари насам

10.01.2015 | 13:18 Автор: Мариета Иванова

Издирването на 26-годишната Хаят Бумедиен във Франция продължава. Преди ден местните власти разпространиха снимката й, заедно с тази на приятеля й 32-годишният Амеди Кулибали, който беше убит при полицейска акция след като се барикадира в еврейски магазин във френско предградие. Бумедиен е издирвана по подозрение за съучастие на Кулибали, при стрелбата и убийството на полицайка в Монруж на 8 януари. Полицията описва 26-годишната жена като „въоръжена и опасна”.

 Четирима души станаха жертва на Кулибали на 9 януари, когато той взе заложници в еврейски магазин в Порт де Винсен, източен Париж. Тогава той постави условие да бъде вдигната полицейската блокада на печатницата CDT   в   Дамартен-ан-Гоел, Северна Франция, където се бяха барикадирали заподозрените за стрелбата в Charlie Hebdo   Шариф и Саид Куаши или ще убие заложниците.

По-късно при едновременна спецоперация в  Порт де Винсен и в   Дамартен-ан-Гоел тримата бяха убити. Предполага се, че заложниците в магазина в Париж са били убити преди това.

В рамките на два дни са били арестувани 17 души по подозрение за съучастие на Шариф и Саид Куаши за атаката срещу редакцията на Chаrlie Hebdo.

Президентът Оланд похвали полицията, но и предупреди за възможност от нови заплахи. Той също така благодари на службите за  „смелостта и ефективността”, подчертавайки че насилието през изминалата седмица е „трагедия за нацията”. Държавният глава посочва още, че опасността не е отминала, пише BBC.

“Трябва да бъдем бдителни. Бих искал да ви призова да бъдем обединени- това е нашето най-добро оръжие,” заяви в телевизионно интервю той.

Усилията на полицията са насочени към издирването на Бумедиен. Преди ден френското издание Le Monde, публикува снимки на нея и Кулибали от 2010, като на една от тях младата жена насочва към фотоапарата арбалет. Лицето й е закрито от традиционната за мюсюлманите бурка, която е забранена във Франция.

Наред с търсенето на заподозрени, се работи по установяване на начините за финансиране на терористичния акт срещу Charlie Hebdo. На министерска среща днес ще бъдат обсъдени и последващите действия на властите.

 

fallback
Още от Свят
fallback