Френският президент Оланд разпоредил щурма в Париж: Валс

09.01.2015 | 22:52
Френският президент Оланд разпоредил щурма в Париж: Валс

Манюел Валс съобщи по TF1, че решението за щурма на двата обекта със заложници е било взето от президента Франсоа Оланд и че кризата „би могла да продължи по-дълго и да бъде още по-драматична“, съобщава Фигаро.

Двойното решение за начало на щурма било „взето следобед от президента на републиката, министър-председателя, мен – Бернар Казньов, министър на вътрешните работи и Кристиан Тобира, министър на правосъдието.. Би могло да бъде по-дълго и още по-драматично“, каза министър-председателят на Франция.

„Изпитваме облекчение, защото терористите бяха отстранени благодарение на забележителните усилия на професионалисти и герои“, добави Валс.

Франция би могла да стане обект на още терористични актове след кървавата развръзка  в Дамартен-ан-Гоел в Сен-е-Марн и на Порт дьо Венсен в Париж, каза още Манюел Валс.

В интервюто си за BFMTV той обяви, че мюсюлманите в страната са силно изплашени.

„Нашите сънародници – да наречем нещата с истинските им имена – нашите мюсюлмански сънародници днес се страхуват. Един от най-добрите ми приятели казва, че днес се срамува, че е мюсюлманин. Не бива да се срамува“, каза френският министър-председател.

Той призна, че със 17 жертви за три дни „има много пробойни“ в капацитета за откриване на лицата, способни да извършват атентати.

Във връзка със смъртта на похитителите Валс каза, че жандармеристите и полицаите „не са имали друг избор“, освен да убият тримата автори на атентатите във Франция от сряда.

„Вярвам, че не е могло да се направи друго“, отговори министър-председателят на въпроса дали съжалява, че тримата не са могли да бъдат заловени живи.

„Първите двама излязоха с намерение да нападнат жандармеристите, да ги убият, можеше ли да се реагира по друг начин? Също и за това, което стана на Порт дьо Венсен“, каза френският премиер.

 

Републикански марш на 11 януари в Париж от 15:00 между площад Репюблик и Насион

Републикански марш ще се проведе в неделя, 11 януари, на който ще присъстват всички други европейски ръководители, които са потвърдили присъствието си и президента на Франция Франсоа Оланд.

Ще присъства и самият той, според съобщението си в Туитър, в което призова "всички французи да се вдигнат и да защитят ценностите на демокрацията, свободата и плурализма".

Първи присъствие потвърдиха Ангела Меркел и министър-председателят на Белгия Шарл Мишел.

В Туитър последваха потвържденията на министър-председателите на Великобритания, Испания, Италия и Украйна.

 

„Франция не е приключила със заплахите“, каза Оланд в ТВ обръщение след края на заложническата криза.

Той добави, че "мерките ще бъдат засилени“ в защита на обществените места.

 

Президентът Оланд свиква ново заседание в събота в 08:30 в Елисейския дворец, ден след кризата със заложниците в Париж и два дни след кървавия атентат срещу Charlie Hebdo.

Заседанието отново включва министрите на вътрешните работи, отбраната, правосъдието, външните работи, на културата и комуникациите, министър-председателя и президента, както и шефове на основните служби по сигурността.

 

Лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен ще каже в събота дали ще участва в Републиканския марш, предвиден за неделя.

 

Президентът Никола Саркози каза, че на Франция „е обявена война“.

 

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова на Франция да запази високото ниво на опасност от терористични актове.

 

Терористи в Париж

В сряда двама терористи влязоха в редакцията на Charlie Hebdo в 11 район на Париж и убиха 12 души, преди да избягат с кола.

Заподозрени бяха двама мъже на 32 и 34г. – братята Саид и Шариф Куаши. Третият предполагаем терорист ги е чакал в колата. По-късно един от обявени за издирване, 18-годишният Хамид Мурад се предаде и каза, че има алиби.

През нощта на 7 срещу 8 януари в квартал Саблон в Льо Ман неизвестни лица хвърлиха гранати в двора на джамия. Няма жертви.

В четвъртък в Монруж, в Южен Париж неизвестен стреля срещу полицайка и служител на пътна служба и се укри. Жената почина, а пътният служител е в болница.

В петък двама мъже, въоръжени в автоматично оръжие откраднаха кола. По-късно се оказа, че това са търсените за атентата в Chalie Hebdo братя Куаши. Те организираха престрелка с полицията на пътя в департамент Сен-е-Марн.

По-късно в 20 район на Париж мъж, въоръжен с два автомата калашников нахлу в кашерен магазин на Порт дьо Венсен, откри огън и взе заложници. Около 19ч. българско време спецчастите щурмуваха супермаркета и освободиха пленниците, а терористът бе убит на място. Медиите съобщиха, че това е стрелецът от Монруж, свързан с братя Куаши, Амеди Кулибали на 32г.

В 19ч. българско време френската полиция щурмува печатницата в Дамартен-ан-Гоел. При освобождаването на заложника братя Куаши са били убити.