Нападението срещу Charlie Hebdo може да е дело на Ал Каида

Ако това е вярно, атаката ще е първата на йеменския клон на запад след поне два неуспешни опита

10.01.2015 | 10:02 Редактор: Мариета Иванова
Нападението срещу Charlie Hebdo може да е дело на Ал Каида

Зад организацията на нападението срещу Charlie Hebdo стои „Ал Каида” на Арабския полуостров, сочи информация на Associated press, цитирана от БТА. Терористичният акт е “отмъщение за честта" на ислямския пророк Мохамед.

Ако информацията бъде потвърдена, нападението ще е първият път, в който йеменският клон на „Ал Каида” извършва операция на запад, след поне два предишни опита, отбелязва AP.

В същото време висш духовник от групировката Шейх Харис ан Надхари разпространи запис на профила си в Twitter, в който коментира "благословения рейд в Париж". Надхари заклеймява "мръсните" французи и ги нарича "глави на безбожието, които обиждат пророците".

Той хвали "героя муджахидин", за когото заявява, че "им е дал урок и им е показал пределите на свободата на словото".
В посланието на Надхари обаче, не е поета пряка отговорност за нападението.

Той обаче отбелязва: "Как може да не се борим с онези, които обиждаха нашия пророк, очерняха нашата религия и се биха с правоверните".

Към французите той се обръща с думите: "За вас е по-добре да спрете да удряте мюсюлмани, за да можете да живеете в мир. Но ако само искате война, тогава ликувайте, няма да се радвате на мир, докато водите война срещу Бог и пророците му и се биете с мюсюлмани".

По думите на мюсюлманския проповедник Абу Саад ал Ансари зад терористичния акт срещу Charlie Hebdo стои „Ислямска държава”.  

Преди ден- на 9 януари, той посочи: "Започнахме с акцията във Франция, за която поемаме отговорност. Утре ще има във Великобритания, Америка и другаде", каза Абу Саад ал Ансари в проповед в контролирания от Ислямска държава иракски град Мосул, предаде ДПА.

В същото време редица експерти свързват почерка на атентата с Ал Каида.