Манюел Валс призна за грешки в работата на службите

Когато за три дни загиват 17 души, очевидно са допуснати грешка, отбеляза френският премиер

10.01.2015 | 09:18 Редактор: Мариета Иванова
Манюел Валс призна за грешки в работата на службите

„Очевидно са допуснати грешки, когато за три дни загиват 17 души”, коментира в телевизионно интервю премиерът на Франция   Манюел Валс. Той не е уточнил дали ще последват санкции в тази връзка през следващите дни.

 

Още по темата

Мерките за сигурност в страната остават засилени, след стрелбата и убийствата в Charlie Hebdo и последвалото преследване на заподозрените, при което бяха взети нови заложници, и още няколко души бяха убити.

Премиерът припомни, че в някои случаи религиозни екстремисти "преминават терористично обучение в Сирия и Ирак", а след това "се връщат във Франция", пише БТА, позовавайки се на информация на ТАСС.

Такъв е бил случаят и с братята  Саид и Шериф Куаши, убили журналисти и двама полицаи в редакцията на Charlie Hebdo.

По случая с терористичния акт са задържани 16 души, които са имали връзка със Саид и Шериф Куаши, съобщи преди ден прокурорът на Париж Франсоа Молен.

През 2011 Шериф Куаши е бил в Йемен, където е контактувал с активисти на Ал Каида. Именно той е послужил за свързващо звено с третия застрелян терорист - Кулибали.

Свидетели на нападението от сряда в Париж казаха, че Саид Куаши, по-големият от двамата братя, които щурмуваха офисите на "Шарли ебдо", засвидетелствал вярност към йеменската групировка на Ал Каида по време на атаката. 32-годишният  Шериф Куаши пък, е осъждан за тероризъм през 2008 г.

Според американски длъжностни лица френските власти са знаели, че Куаши е пътувал до Йемен, но не е ясно дали са знаели какво е правил там. Все пак французите са поставили и двамата под наблюдение.

Властите обаче посочват, че достатъчно дълго били водили нормален живот, поради което френските власти са започнали да ги разглеждат като не толкова голяма заплаха и са вдигнали наблюдението.