Френските политици призоваха за обединение

Марин льо Пен пък поиска смъртно наказание

08.01.2015 | 19:30 Редактор: Красимир Кирев
Френските политици призоваха за обединение

Посланията за обединение в обществото от страна на френските политици стана с личен пример. Президентът Франсоа Оланд прие дългогодишният си съперник Никола Саркози в Елисейския дворец, и заедно с министрите от кабинета и хора от службите за сигурност обсъдиха следващия си ход в преследването на извършителите на атентата, в новата война срещу екстремистите, в която от вчера Европа изглежда по-силно въвлечена от всякога.


"Франция трябва да се обедини, изправена пред тази брутална атака. Цивилизованите общества трябва да се обединят срещу това варварство!
В радио обръщение френският премиер"
, заяви Саркози.  Премиерът Валс добави:

"Заплахата е външна и вътрешна. Полицаите и съдът разследват тази планирана атака. Ние предприемаме всички действия, които трябва, за да гарантираме сигурността на нашите граждани. Има стотици хора, които са следени от нашите служби. Има и десетки хора, които вече са в затворите. Останалите, за които все още има съмнение, че планират подобни актове са следени. Няма нещо такова като нула процента риск. Това е ужасно, защото все пак става дума за човешки животи, но правим всичко възможно, за да се справим с опасността".


Нямаше призиви за обединение обаче от френската крайна десница. Лидерът на Националния фронт Марин льо Пен най-вероятно ще извлече политически дивиденти от терористичния акт. В социалните мрежи тя обяви, че ако спечели изборите в страната през 2017 г. ще се опита да върне смъртното наказание. Съобщението дойде малко след коментара й, че зад атентата срещу Шарли Ебдо стоят представители на ислямския фундементализъм.

"Целта на тези варварски актове е да тероризират и да ни парализират чрез страх. Те искат да ни цензурират. Страхът вече е тук, но той трябва да бъде преодолян. Тази атака трябва да отприщи свободното слово срещу Ислямския фундаментализъм. Не трябва да мълчим. Отрицанието и затварянето на очи от обществото вече не е приемливо. Трябва да се противопоставим с всички сили на Ислямския фундаментализъм. Животът и свободата са най-ценните ни притежания", посочи льо Пен.

В различна посока е реакцията на нейния бащат - Жан-Мари льо Пен. В интервю за "Фигаро" той посочва, че инцидентът дава началото на война с исляма, родена от слепотата и глухотата на европейските политици. „Те носят голяма част от вината“, посочва льо Пен и добавя: „Посрещаме войната, която сами обявихме, с намаляване на бюджета за отбрана, и с ясното съзнание, че заплахата ще се увеличава“.