fallback

Компромисът, който Меркел предлага на Камерън

Коментар на Алън Крауфорд за телевизия Bloomberg от Лондон

08.01.2015 | 16:28 Автор: Георги Стоянов

Тя идва тук, не като канцлер на германското правителство, но като председател на страните от Г-7. Европейската политика обаче ще играе голяма роля в тези дискусии. Какво послание носи тя на Дейвид Камерън?

Алън Крауфорд: Първо, тя е пределно ясна, че тя наистина иска Великобритания да остане в Европейския съюз.

Имам предвид, че тя оценява британските традициите в свободната търговия. Тя подкрепя тази глобална визия.

Ето защо вчера имахме това изявление, че и двамата подкрепят приключването на преговорите по транс атлантическото търговско партньорство.

Още по темата

Но в същото време Европа никога не е далеч и тя разбира това. Тя също така разбира, че Камерън е в трудно положение в момента.

Така че тя му протяга ръка, тя иска да се опита да му помогне. Но дали той ще приеме тази помощ, това е друг въпрос.

Алън, имаш предвид, че тя иска да му помогне като каже, вижте, има неща, които могат да бъдат предоговорени, но определено има и червени линии, които няма да прекрачваме. Това достатъчно ли е, тъй като това, което може да бъде предоговорено е доста малко. Това достатъчно ли ще е да бъде задържана Великобритания в общността?

Алън Крауфорд: Това е основният въпрос и за момента аз имам усещането, че германците и британците не разбират напълно аргументите на другата страна.

Да, Меркел е готова да се съгласи с Камерън по някои аспекти на имиграционната политика, както каза Райън, но немисля, че те оценяват, колко токсичен е дебатът за ЕС във Великобритания.

Имам чувството, че нищо не би било достатъчно за Камерън. Той трябва да може да каже на своята партия и на страната като цяло, че е успял да промени ЕС по необратим начин, а Меркел няма да му предостави тази възможност.

Ще разберат ли това германците  и когато това се случи, ще се промени ли играта? Неприемливо ли е, абсолютно неприемливо ли е, ако Великобритания напусне ЕС или пък това е приемливо на определено ниво? Защото ако това е неприемливо, то тогава картите, които германците разиграват, са доста слаби и те явно ще отстъпят в даден момент, предоставяйки на Дейвди Камерън доста повече.

Алън Крауфорд: Мисля, че германците имат всички карти и мисля, че Меркел каза недвусмислено, че свободното движение на работна сила е неприкосновено.

Това, което разбираме, е, че ако той реши да игнорира това предупреждение - той не дава такива признаци за сега - тя няма да може да му помогне с нищо повече.

Това, разбира се, неозначава, че Великобритания ще напусне ЕС, но отвъд това не мисля, че тя може да направи нещо повече за него.

Но в същото време Германия наистина се нуждае от Великобритания в съюза, защото там те продават стоките си. Това е вярно, нали?

Алън Крауфорд: Мисля, че Великобритания има нужда от подкрепата на Германия доста повече. Зависи от вашето виждане за ЕС, но дебатът във Великобритания е нещо напълно чуждо за Германия като цяло и подозирам за Меркел също.

 

fallback
Още от Свят
fallback