ЕК не е особено впечатлена от имиграционната реторика на Камерън

Реториката на британския премиер отразява усилията на консерваторите да спрат изтичането на гласоподаватели към UKIP, става ясно от изявление на ЕК

29.11.2014 | 12:50 Редактор: Георги Стоянов
ЕК не е особено впечатлена от имиграционната реторика на Камерън

Европейската комисия реагира без особени емоции на дългоочакваната реч на британския премиер Дейвид Камерън по въпроса за имиграцията.

Говорител на Комисията коментира, че реториката на британския премиер отразява предстоящите в страната парламентарни избори и усилията на консерваторите да спрат изтичането на гласоподаватели към националистическата партия UKIP, пише Euractiv.com.

Както се очакваше Камерън заяви, че ЕС трябва да промени правилата за имиграция и че ако опасенията на правителството му не бъдат чути, той „не изключва нищо”, намеквайки, че Великобритания може да обмисли да напусне Съюза.

Той изнесе „имиграционната си реч” във фабрика за трактори в Стафордшир. Вероятно изборът на мястото на изявата има за цел да внуши, че идеите на премиера ще облагодетелстват традиционната работническа класа на Острова.

Минути след речта, говорителят на Комисията Маргаритис Шинас прочете предварително подготвено изявление, в което се отбелязва, че плановете на Камерън трябва да се обсъдят „спокойно”.

„Това са британски идеи и те са част от дебата. Те трябва да бъдат разгледани без да се драматизират и трябва да бъдат обсъдени спокойно и внимателно. Задача на националните правителства е да са се борят със злоупотребите в системата и действащото в ЕС законодателство позволява това”, каза Шинас.

Британският премиер заяви, че ще настоява, когато нови страни биват приемани в ЕС в бъдеще, клаузата за свободното движение да не се прилага за тези нови членове, докато икономиките им не достигнат нивото на страните, които вече са в Съюза.

„Бъдещи договори за приемане на нови страни изискват единодушно съгласие на всички страни членки. Великобритания ще направи така, че тази промяна да бъде включена”, подчерта британският премиер.