Реакции във Вашингтон след на атаката в Париж

Коментар на Питър Кук за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

08.01.2015 | 16:03 Редактор: Георги Стоянов
Реакции във Вашингтон след на атаката в Париж

Има ли вероятност степента на терористична заплаха в САЩ да бъде променена като резултат от случилото се в Париж?

Питър Кук: За момента няма такива признаци, че това ще се случи, но определено има опасения, за това, че подобна атака може да бъде копирана тук в Съединените щати.

Специфична заплаха не е била идентифицирана, според официални източници от Белия дом и не е искано от медиите да променят редакционната си политика.

Още по темата

Това е първоначалната информация. В изявление президентът Обама заклейми тези атаки. Той изпрати своите съболезнования и изрази солидарност с хората във Франция, предлагайки пълното съдействие на Съединените щати в това разследване.

Трагедията Триш обаче вече има политически ефект тук във Вашингтон. Има голям дебат за финансирането на департамента за вътрешна сигурност. Също така и дебат за имиграционната политика.

Републиканците искат да ограничат финансирането за тази агенция, защото не са съгласни с действията на президента. Така че около това се води дебатът днес.

Момента е ключов за този дебат  в светлината на това, което се случи в Париж. Сенатор Линзи Греъм заяви, че след атаката в Париж, всякакви разговори за автоматичните бюджетни ограничения биха били неадекватни, ако Конгресът реши да ги наложи в светлината на това, което се случи в Париж, тъй като това би засегнало разузнавателните служби.

Той също така беше много критичен към антитерористичната политика на администрацията на Обама, изтъквайки, че политиките за задържане и разпит на терористи в момента са прекалено слаби като се има предвид заплахата, пред която сме изправени.