Какъв компромис ще предложи Меркел на Камерън

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

07.01.2015 | 13:40 Редактор: Георги Стоянов
Какъв компромис ще предложи Меркел на Камерън

Райън, какво предполагаме, че канцлерът Меркел всъщност ще каже на Камерън? Ще каже ли нещо за имиграцията? Ще му предложили ли маслинова клонка, какво мислиш?

Райън Чилкот: Членове на делегацията на Меркел, с които успяхме да разговаряхме, дадоха да се разбере, че тя ще предложи компромис, който обаче няма да постави под съмнение принципа за свободно движение на работна сила в Европейския съюз.

Тя няма да отстъпи по този въпрос. Тя все пак се очаква да изрази известна подкрепа за ограничаването на достъпа на мигрантите до социални помощи.

Сега, въпросът е дали тя е готова да стигне толкова далеч, колкото консерваторите и британският премиер искат да стигнат.

Още по темата

Те казаха, че биха искали да ограничат достъпа до социалните програми за мигранти от страни членки на ЕС през първите 4 години, след като са се преместили.

Ние незнаме, какво германският канцлер мисли по този въпрос. Неотдавна, всъщност в неделя, британският премиер говореше за това, че заетостта също е проблем, коментирайки, че европейската икономика не расте.

Той каза това в интервю за BBC, подчертавайки, че Великобритания осигурява повечето нови работни места и за него това е проблем.

Така че е интересно дали Меркел ще е склонна да дискутира проблема със заетостта също. Има и друг проблем, а именно проблемът с договорите.

Канцлерът даде да се разбере, че тя няма да позволи каквито и да е мащабни промени в европейските договори.

Тя каза, че това би отворило Кутията на Пандора - всякакви промени, които биха изискали ратификация или референдуми в 28-те страни членки.

В същото време британският премиер каза съвсем наскоро, че той предвижда реформи, които изискват промяна в договорите.

Вероятно трябва да си мислим за днешната среща като за началото на един много дълъг танц.

Германската делегация ни каза преди да тръгнат за Лондон, че те са определили своите червени линии и че очакват от британците да направят същото на тази среща, за да бъдат идентифицирани специфичните проблеми, тревожещи Великобритания.