Международни реакции заради нападението на руски журналисти в Киев, очакват от руското МВнР

По време на факелно шествие в чест на лидера на украинските националисти Степан Бандер са били нападнати журналистка и оператор на руската телевизия "Лайф нюз"

02.01.2015 | 09:03 Редактор: Мариета Иванова
Международни реакции заради нападението на руски журналисти в Киев, очакват от руското МВнР

Международните организации трябва да реагират на нападението над журналистите от руската телевизия "Лайф нюз" в Киев, заяви заместник-директорът на пресслужбата на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

"Надяваме се, че въпреки новогодишните празници  международната журналистическа общност, правозащитниците и представителите на международните организации, отговарящи за спазване на свободата на словото, не само ще отбележат, но и ще дадат подходящата оценка на нападението над нашите журналисти", написа Захарова в Twitter.

"Важно е да се изкажат и антифашистките организации, тъй като става дума за мероприятия, копиращи по форма и съдържание нацистките традиции. Мълчанието в този случай е проява на съглашателство", заяви представителката на руското външно министерство.

Вчера в Киев се състоя факелно шествие по случай 106-годишнината от рождението на лидера на украинските националисти Степан Бандера, в което участваха над хиляда  привърженици на дяснорадикалната украинска партия "Свобода".

Някои от тях нападнаха кореспондентката на руската телевизия "Лайф нюз" и оператора й. Неизвестни лица блъснаха журналистката, тя падна и си удари главата. Хулиганите й взеха и телефона. Руските журналисти казаха, че нападението е било извършено пред очите на киевските полицаи, които не са се намесили.

Захарова отбеляза, че при официални преговори и публични изказвания западните официални представители редовно заявяват, че "руската страна преувеличава неонацистките прояви в Украйна ите не виждат никакви явни факти".

"Не виждат, защото по западните телевизии не показват факелните шествия в центъра на Киев и не разказват истинските факти от биографията на Степан Бандера", отбеляза тя.

Отношението на украинците към Бандера, идеолога на руското националистическо движение, сътрудничил по време на Втората световна война с нацистка Германия, е нееднозначно, отбелязва ТАСС. През 2010 г. президентът Виктор Юшченко му даде звание "Герой на Украйна", но същата година Донецки административен съдго отмени като незаконно. Решението бе обжалвано, но жалбата бе отхвърлена от апелативен съд. През 2011 г. Висшият административен съд остави без промяна решението на донецките
съдилища.

 

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
neoconreader@gmail.c
преди 9 години
"Отношението на украинците към Бандера, идеолога на руското националистическо движение"- vie tam v BGonAIR tapi li ste??? Сигнализирай за неуместен коментар