Украйна одобри $5,6 млрд за отбрана през 2015

29.12.2014 | 10:35
Украйна одобри $5,6 млрд за отбрана през 2015

Върховната Рада в Украйна прие след многочасово заседание закона за бюджета за 2015.

Законът предвижда „безпрецедентен обем за финансиране на отбраната“ от 90 млрд гривни /5,6 млрд долара/.

Министър-председателят Арсений Яценюк оцени документа като „далеч от съвършенството“ и заяви, че може да бъде коригиран след преговори с МВФ не по-късно от 15 февруари 2015.

„Планираме безпрецедентен обем за финансиране на отбраната. При това непосредствено за отбрана отделяме 80 млрд гривни и 1,8 млрд гривни – ще изплащаме на всички мобилизирани, които ще защитават нашата безопасност. Още 2,9 млрд гривни ще се използват за финансиране на съответните структури на отбраната и други 6 млрд гривни за гаранции на Укроборонпром“, заяви Яценюк.

Бюджетът на Украйна е разчетен на базата на прогнозата за спад на икономиката от 4,3% и инфлация от 13%, съобщава УНИАН.

Заседанието на Върховната Рада продължи с прекъсвания от неделя сутринта до понеделник сутринта. На него бяха приети и други законопроекти.

Парламентът бе принуден да одобри бюджета, за да си осигури следващия транш финансова помощ от пакета от 7 млрд долара от МВФ.

Киев въвежда допълнителни мита върху вноса, които министър-председателят Яценюк предупреди, че може да се окажат непопулярни сред чуждестранните търговски партньори на Украйна.

Отменени бяха редица социални разходи за отделни категории граждани.

Валутните резерви на страната се преполовиха от началото на 2014 до 10-годишно дъно, поради изплащането на задълженията на страната за руския газ и усилията да се подкрепи гривната.

Преговорите с МВФ може да започнат още на 7 януари, съобщи Яценюк, цитиран от Интерфакс.

Нов закон в Украйна добавя 10% мито върху вноса на храни и допълнителни 5% върху другия внос, с изключение на стратегическите вносни суровини като газа.

„Проблеми може да се появят с търговските ни партньори“, каза Яценюк в парламента и предложи законът да се прилага само след като правителството се консултира с външнотърговските партньори.

През декември Киев съобщи, че има нужда от МВФ да увеличи програмата си за финансова помощ заради влошената икономическа прогноза на страната, но Фондът и останалите западни съюзници на Украйна дадоха да се разбере, че всякаква бъдеща помощ ще зависи от изпълнението на обещаваните от Киев реформи.