fallback

28-годишен мъж уби двама полицаи в Ню Йорк

21.12.2014 | 08:29 Автор: Лъчезар Вълев

Двама полицаи бяха убити в нюйоркския квартал Бруклин, съобщи  Ройтерс.

28-годишен мъж е открил стрелба по служителите на реда, които били в полицейски автомобил на улицата. По данни на полицията името на мъжа е Исмаил Бринзли, на 28г.

След като застрелял полицаите, той избягал в близката станция на метрото и се самоубил.

Пост в социалните медии показва, че мотивът е бил отмъщение за пребит до смърт чернокож мъж от полицията.

Ако се окаже, че убийствата са предизвикани от смъртта на Ерик Гарнър, това може да предизвика расово напрежение, съобщава Ройтрес.

В САЩ избухнаха протести в последните седмици, след като съдът отказа да обвини бял полицаи, замесен в смъртта на Гарнър по време на арест през юли в Стейтън Айлънд.

Това е първото убийство на полицай в Ню Йорк от три години.

Убитите полицаи са Рафаел Рамос и Уенджиан Лиу. Двамата служители не били в района, в който обичайно патрулирали.

Вместо в центъра на Бруклин, те били изпратени по спешност в района Бедфорд Стайвесант, известен с високите нива на престъпност, съобщават от полицията.

Именно там те били застреляни от засада. 28-годишният Исмаил Бринзли се приближил към полицейския автомобил от страната на пътника и открил огън.

Той произвел няколко изстрела, с които поразил двамата полицаи в областта на главата.  Ранените полицаи били откарани по спешност в болница, но усилията на лекарите по спасяването на живота им се оказали напразни.

След стрелбата Бринзли побягнал към близката станция на метрото, където се е самоубил с изстрел в главата. По данни на властите Бринзли е пристигнал в Ню Йорк от Балтимор. Той е имал адресна регистрация в Атланта.

Шефът на полицията в Ню Йорк Уилям Братън определи инцидента, като разстрел, тъй като срещу униформените е стреляно без предупреждение и без да има каквато и да е провокация от тяхна страна.

Двамата полицаи са били убити без предупреждение, без провокация. Те просто са били разстреляни. Нападението е било насочено срещу тяхната униформа и отговорността им да се грижат за безопасността на хората в града, заяви Братън.

Той каза, че това са били едни от най-добрите полицаи в Ню Йорк.

Рамос е навършил 40 години годидин по-рано този месец, а Лиу наскоро се е оженил. По думите на Братън и двамата мечтаели да работят като полицаи.

 

fallback
Още от Свят
fallback