fallback

Партията на Шиндзо Абе печели парламентарните избори, според екзит пол

Предварителните прогнози сочат, че Либерално-демократическата партия ще запази мнозинството си от две трети в долната камара на парламента

14.12.2014 | 14:28 Автор: Мариета Иванова

Партията на японския премиер Шиндзо Абе печели голяма победа на състоялите се днес- 14 декември, парламентарни избори, сочат данните от екзит пол.

Между 275 и 306 от общо 475 места в долната камара на парламента по всяка вероятност ще получи Либерално-демократическата партия и така ще запази мнозинството си от две трети, заедно с по-малкия  си коалиционен партньор - партията Нова Комейто.

Премиерът Абе свика изборите, за да увеличи подкрепата за осъществяваните от него реформи, отбелязва BBC.

Той беше избран през 2012 и се опита да съживи икономиката като увеличи публичните харчове и печатането на пари. След първоначалния ръст,  Япония изпадна отново в рецесия през втората половина на годината.

Япония е третата по големина икономика в света, според Световната банка, но в последните години преодолява икономически проблеми.

Абе настоява, че провежданите от него политики, добили популярност на „Абеикономика”, ще върнат Япония обратно в играта.

„Обещавам да направя Япония страна, който да свети отново в центъра на света”,  заяви той по време на предизборната кампания.

Той положи усилия за привличането и задържането на повече жени на пазара на труда като затегна законите срещу дискриминацията и заложи цели в заетостта.

Абе също обеща да измени закона, за да се даде възможност на японските военни да се включат в колективна самоотбрана заедно съюзници, които са застрашени.

 

fallback
Още от Свят
fallback