Шиндзо Абе се нуждае от 317 депутати в Долната камара на парламента в Япония

Предсрочните избори на 14 декември ще покажат дали ще ги получи

12.12.2014 | 14:16 Редактор: Велко Каменов
Шиндзо Абе се нуждае от 317 депутати в Долната камара на парламента в Япония

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе свика предсрочни избори, които ще бъдат проведени на 14 декември 2014. Абе определи изборите като референдум, който да покаже дали хората са доволни от политиките му и има ли кредит на доверие да ги продължи.

Абе разпусна Долната камара на парламента,която е по-важният орган за управлението на страната от Горната камара. Броят на депутатските места в Долната камара е 475. 295 от тях ще бъдат разпределени на мажоритарен принцип, а останалите 180 – на партиен, предаде Bloomberg.

За да е сигурен, че може да прокарва законите, които иска, Абе се нуждае от две трети от депутатските места в Долната камара или от 317 депутати. Горната камара има правото да налага вето върху решения, приети от Долната камара. За да падне ветото, трябва Долната камара да вземе решението с мнозинство от поне две трети.

Според прогнозата на редица японски вестници като Asahi, Nikkei и Yomiuri, Шиндзо Абе и Либерално-демократическата партия, на която е лидер, ще вземат поне 300 от 475-те депутатски места. Основната опозиция в страната може да спечели повече депутатски места в Долната камара, отколкото притежаваше преди предсрочните избори, но едва ли броят им ще достигне 100.