fallback

Парламентарни избори в Япония

14.12.2014 | 10:14 Автор: Лъчезар Вълев

Япония избира парламент. В Страната на изгряващото слънце се провеждат предсрочни парламентарни избори. Премиерът Шиндзо Абе свика вота в края на миналия месец, след като стана ясно, че страната е изпаднала в рецесия за трети път в рамките на четири години. Той се надява да получи обществена подкрепа за готвената от него стратегията срещу икономическия спад на страната.

Шиндзо Абе определи изборите като референдум, който да покаже дали хората са доволни от политиките му и има ли кредит на доверие да ги продължи. За да е сигурен, че може да прокарва законите, които иска, японският премиер се нуждае от две трети от депутатските места в Долната камара на японския парламент или от 317 депутати. Горната камара има правото да налага вето върху решения, приети от Долната камара. За да падне ветото, трябва Долната камара да вземе решението с мнозинство от поне две трети.

Преди да свика предсрочния вот Шиндзо Абе отложи планираното ново увеличение на Данък добавена стойност в страната от 8 на 10% за 2017 г. По думите му вдигането на налога би направил по-труден процесът на измъкване на японската икономика от дефлацията, продължаваща повече от десетилетие. Третата най-голяма в света икономика се сви с 0,4% през третото тримесечие на 2014 година. Инвестициите в имоти спаднаха, а капиталните разходи и потреблението останаха незадоволителни. 

В навечерието на вота на предизборен митинг в Токио премиера Шиндзо Абе отправи послание за връщане на Япония към международната конкурентноспособност.

"По никакъв начин не можем да се върнем във времената, когато йената беше силна. Нека си спомним какво стана преди две-три години. Докато беше силна йената, нямаше значение колко добри са продуктите ти, колко усилено работиш или колко си иновативен. Вие ще загуби конкурентоспособността си заради силната йена. Навсякъде по света, висококачествени японски продукти отстъпват пред корейските и китайските продукти. Ще загубим много повече работни места, ако йената силна, отколкото ако е слаба. Никога не бива да заправяме това", заяви японският премиер.

 

 

 

 

 

 

 

 

fallback
Още от Свят
fallback