fallback

Компютърна авария смути въздушния трафик във Великобритания

12.12.2014 | 21:40

Пътниците във Великобритания се оказаха блокирани заради проблеми с компютърната система на центъра за контрол на трафика, съобщава Би Би Си.

Правителството оцени смущенията като „неприемливи“ и поиска „пълно обяснение“ за проблема.

Нарушения в графика има на лондонските летища Хийтроу и Гетуик, където излитащите полети бяха отложени.

Проблемът се усети и на останалите летища в страната:

Хийтроу: 50 полета бяха отменени. Другите бяха отложени, но самолетите вече /21:30ч. българско време на 12 декември 2014/ вече излитат и кацат.

Гетуик: полетите вече излитат, но има закъснения

Станстед: закъснения, но трафикът вече тръгна

Лондон Сити: отменени полети и закъснения

Лутън: всички полети закъсняват.

Закъснения има в Единбург, Глазгоу, Саутхемптън, Лийдс Брадфорт, Бирмингам, Ийст Мидландс.

Към 20:00ч. на 12 дек. Nats съобщи, че аварията е отстранена, че се води разследване за причините, довели до нея и че е изключено проблемите да са свързани със спиране на тока.

Според националният център за контрол на полетите на Великобритания - http://www.nats.aero/ - техническата повреда в Swantick е била отстранена, но ще отнеме време на трафика в страната да се възстанови напълно. Пътниците са помолени да потърсят връзка с авиокомпаниите си, за да разберат статуса на полета си.

 

/Графика: Flightradar, 19:10 GMT/

Nats се извини на пътниците.

Nats управлява едно най-натоварените въздушни пространства в света – над 5600 полета дневно – от два центъра – Swanwick в Хемпшър и Prestwick в Шотландия.

Nats е публично-частно партньорство между Airline Group с 42%, служителите на Nats с 5%, британският летищен оператор LHR Airport Ltd с 4% и държавата с 49% и златна акция.

В Airline Group влизат: USS Sherwood Limited, British Airways PLC​​, Monarch Airlines Retirement Benefit Plan Limited​, easyJet Airline Company Limited​​, Virgin Atlantic Airways Limited​, Deutsche Lufthansa AG​, Thomson Airways Limited​ и Thomas Cook Airlines Limited.

"Просто неприемлив" проблем

Стотици полети от и за Лондон закъсняха или бяха отменени заради технически проблем в петък, 12 декември в основния център за контрол на въздушния трафик на Великобритания, определен от висш министър като „просто неприемлив“, съобщава Ройтерс.

Министърът на транспорта Патрик Маклафлин заяви, че поискал пълни обяснения за хаоса, принудил властите да ограничат достъпа до въздушното пространство на страната в един от най-натоварените периоди от годината.

Полетите за и от Хийтроу, наричащо се най-оживеното международно летище спряха за час преди да бъдат подновени.

Nats заяви на сайта си:

„Въздушното пространство не е било затворено, но капацитетът бе ограничен, за да овладеем ситуацията“.

По-късно съобщи, че системата е възстановена, но че се изисква време всички операции да се нормализират.

Гетуик, другото голямо лондонско летище на юг от столицата съобщи, че полетите излитат, но със закъснения.

Летище Станстед, третото най-оживено във Великобритания съобщи в туит, че излитащите полети също са подновени.

/Анимация: Flightradar, 19:05 GMT/

RAF, кралските военновъздушни сили, които имат собствени системи за контрол на трафика, съобщиха за Би Би Си, че не са били засегнати от проблема.

Според туристически експерт компенсациите, които ще се платят заради аварията може да достигнат до десетки милиони лири.

fallback
Още от Свят
fallback