Гърция и Турция обещаха да преодолеят разногласията си

Двамата лидери подписаха 46 споразумения за сътрудничество

06.12.2014 | 17:12 Редактор: Ирина Георгиева
Гърция и Турция обещаха да преодолеят разногласията си

Премиерите на Гърция и Турция обещаха да работят заедно за преодоляване на разногласията между двете страни, включително по отношение на разделения остров Кипър, предаде ДПА. На третата среща на 6 декември на гръцко-турския Съвет за сътрудничество на високо равнище гръцкият премиер Андонис Самарас и турският му колега Ахмет Давутоглу се съгласиха да сътрудничат по редица въпроси, включително в енергетиката, транспорта и туризма, съобщава БТА. Двамата лидери подписаха 46 споразумения за сътрудничество по време на двудневното посещение на Давутоглу в Атина на 5 и 6 декември.

Давутоглу пристигна на посещение в Атина, придружен от 9 министри и 200 бизнесмени, в момент, когато отношенията между Гърция и Турция са обтегнати заради настояването на Турция да продължи проучванията за газ и петрол в изключителната икономическа зона на Кипър, което според гръцкия премиер е "нарушаване на суверенитета на Кипър" от страна на Анкара.

"Ние разбираме решението на кипърския президент Никос Анастасиадис да прекрати преговорите /за обединяване на острова/, докато възникналият проблем не бъде решен. Вярвам, че това ще стане скоро и преговорите ще бъдат възобновени", каза Самарас.

Кипърската държавна телевизия РИК съобщи, че турският изследователски кораб Барбарос е открил големи количества въглеводороди близо до района, където правителството на кипърските гърци е издало международни лицензи за проучвания за газ. Давутоглу заяви, че всички страни ще извлекат полза от залежите от газ и петрол в Източното Средиземноморие, ако бъде намерено решение на кипърския проблем.

"По-нататъшното сближаване на двете страни ще допринесе за развитието на Източното Средиземноморие", каза Давутоглу.

Самарас от своя страна посочи, че подобряването на отношенията между Атина и Анкара могат да помогнат за увеличаване на търговския им обмен.

/Снимка: haberler.com/