Завръщането на Саркози

Коментар на Каролин Конан за телевизия Bloomberg от Париж

01.12.2014 | 16:52 Редактор: Георги Стоянов
Завръщането на Саркози

Бившият френски президент Никола Саркози направи голяма крачка към политическото си завръщане. Саркози беше избран за президент на своята UMP партия в събота, събирайки 64% от гласовете. Каролин Конан се присъединява към нас с повече от Париж. Каролин тази победа беше всъщност малко по-оспорвана, от колкото се предполагаше?

Каролин Конан: Точно така Франсин. Саркози се завърна, но победата му беше доста по-крехка от очакваното.

Неговите поддръжници очакваха резултат близък до 80% от гласовете на UMP. Ето защо това го поставя в леко рискована позиция, тъй като резултатът може да насърчи по-стари лидери в дясното пространство да застанат срещу него на предварителните избори през 2016.

Изборите в събота не означават задължително, че Никола Саркоз ще е кандидатът, който ще се изправи срещу Франсоа Оланд по време на следващите президентски избори.

В дясното пространство има други наистина силни кандидати, особено кметът на Бордо и бивш външен министър Ален Жупе, който все още се смята за най-популярния политик във Франция с 57% подкрепа.

Според много гласоподаватели той би бил по-успешен кандидат срещу Оланд на следващите избори.

Какво следва сега за Саркози Каролин?

Каролин Конан: Разбира се, Франсисн, неговата първа задача е да реформира своята UMP партия отвътре.

Партията пострада много лошо от разделения и вътрешни политически битки, след като Саркози се оттегли от политиката през 2012.

Сега обаче най-голямата заплаха, разбира се, е Марин Льо Пен - крайно десният лидер, която също беше преизбрана вчера като президент на Националния фронт, забележи, с 100% от гласовете.

Имаше сблъсъци по улиците на Лион близо до мястото, където Марин Льо Пен беше избрана и всъщност тя може да се окаже истинската заплаха за претендентите за президентския пост през 2017.

Разбира се, Никола Саркози все още предстои да се справи с най-различни обвинения в корупция.

Делото за злоупотреба с влияние също все още не е решено. И накрая Франсин, той всъщност вече не е чак толкова популярен сред французите.

Той отблъсна мнозина, след като заяви, че ще отмени приетия от Оланд закон, позволяващ еднополовите бракове.