Саркози оглави Съюза Народно движение /UMP/ и се зае за работа

30.11.2014 | 23:00
Саркози оглави Съюза Народно движение /UMP/ и се зае за работа

Новият президент на Съюз Народно движение Никола Саркози обяви създаването на комисия на бившите министър-председатели. Доминик дьо Вилпен вече е потвърдил, съобщава Фигаро.

Цялата първа седмица на декември ще бъде посветена на съставянето на екипа на Саркози в UMP.

Очаква се новият екип да бъде представен четири дни след вота, на 4 декември, съобщава Фигаро.

Сред най-критичните постове ще бъде този на комисията по организиране и провеждане на партийните избори за кандидат за 2017.


Бившият френски президент Никола Саркози спечели председателското място на дясната UMP/ Съюз Народно движение/, с което влезе кампанията за президентските избори, съобщава АФП.

Саркози спечели партийния вот в събота с по-малко от желаното, 64,5%, оглавявайки дълбоко разделената формация, която се надява да се върне отново във властта.

59-годишният бивш президент обеща да обедини UMP, формацията, основана от ген. Де Гол след Втората световна война.

„Тези избори бележат ново начало за политическото ни семейство. Трябва да се обединим и посветим на откриването на нови решения за Франция“, написа Саркози във ФБ малко след обявяване на резултатите.

Политическите коментатори обявиха обаче резултата за разочароващ за някои, които се надяват да сменят непопулярния предидент-социалист Франсоа Оланд през 2017.

Още по темата

Националният фронт

Националният фронт, който набра скорост с местните и европейските избори през 2014, също проведе конгрес в събота.

Партията, чийто основател и бивш председател Жан-Мари льо Пен неколкократно е осъждат за подбуждане на расизъм и за отричането си на Холокоста приветства третото поколение от семейството си в ръководството на партията.

24-годишната Марион Марешал льо Пен, племенницата на Марин льо Пен – дъщеря на Жан-Мари – бе избрана в изпълнителния комитет на партията.

За Марин льо Пен хаоса в основните партии във Франция е много голямо облекчение.

Неотдавнашно проучване на общественото мнение показва, че тя би спечелила първия тур на изборите през 2017 с 30%, съобщава АФП.

Изоставащият в подкрепата Оланд дава основание на експертите да прогнозират, че президентските избори през 2017 биха могли да се развият в състезание между кандидатите на UPM и Националния фронт.