Владимир Путин на посещение в Турция

Путин и Ердоган обсъждат доставките на газ и строежа на Южен поток

01.12.2014 | 12:22 Редактор: Лъчезар Вълев
Владимир Путин на посещение в Турция

Руският президент Владимир Путин пристига в Турция на еднодневно посещение.

Очаква се в рамките на визитата да бъдат подписани редица търговски споразумения и да бъдат обсъдени теми като сирийската криза и ситуацията в Източна Украйна, по които позициите на Москва и Анкара се разминават значително.  

Руските медии пишат, че ще бъдат дискутирани и въпросите около доставките на руски газ, както и строежа на газопровода Южен поток.

По време на еднодневната визита на Путин са предвидени срещи с президента Реджеп Тайп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу.

Една от основните теми в разговорите между Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган ще бъде енергийното сътрудничество на двете страни, пише вестник Комерсант.

Помощникът на Путин - Юрий Ушаков, потвърди, че въпросът за доставките на руски газ за Турция е включен в дневния ред на срещата. Във връзка с газовите доставки най-важният въпрос може да се окаже евентуалният строеж на участък от газопровода „Южен поток” на територията на Турция, отбелязва вестник Комерсант. 

Преди визитата в Анкара Владимир Путин оцени високо политиката на Турция, която не се присъедини към западните санкции срещу Русия.

Въпреки топлите връзки Москва и Анкара имат разногласия по теми като сирийската криза и ситуацията в Източна Украйна.

Турция смята, че Башар Асад трябва да падне, докато Москва подкрепя сирийския президент.

Относно Украйна Анкара не признава легитимността на референдума за присъединяването на Крим към Русия. Това обаче изглежда не помрачава отношенията между двете страни.

В последно време Турция все повече се очертава като преференциран търговско-икономически партньор за Русия.

Преди срещата турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи заяви,че двете страни ще подпишат споразумение, целящо увеличаване на взаимния стокообмен до 100 милиарда долара.