Koç Holding гледа към Далечния Изток: Коч пред Хюриет

26.11.2014 | 13:05
Koç Holding гледа към Далечния Изток: Коч пред Хюриет

Най-големият конгломерат в Турция, Koç Holding планира нови инвестиции в чужбина, евентуално в Далечния Изток, съобщава Хюриет, цитирайки председателят на холдинга Мустафа Коч 26 ноември.

“Като група ние не сме там, където бихме искали в глобалната игра,” казва Мустафа Коч, председател на Koç Holding в интервю за Хюриет от Дърбан, Южна Африка.

Още по темата

Коч разкрива, че посоката, която холдингът иска да поеме е на Изток, давайки за пример как производителят на електродомакински уреди, който притежава, Arçelik се е развил в Африка чрез южноафриканския си бранд, Defy и сега възнамерява да расте чрез нови инвестиции на четири континента.

След като бе купен от Arçelik през 2011 Defy оглави пазара в Южна Африка и увеличи чувствително износа си в чужбина през последните 3г.

Холдингът купи наскоро друг голям турски конгломерат, Yıldız Holding, който неотдавна победи конкурентите си в надпреварата за британски производител на сладки, United Biscuits.

Yildiz Holding, базиран в Истанбул, победи американския производител на тестени изделия Kelloggs and Burtons Biscuits с оферта от около 2 млрд лири. В последните осем години United Biscuits бе собственост на PAI Partners and Blackstone, две частни инвестиционни компании.

Турската компания досега имаше ограничени продажби и никакви производствени мощности във Великобритания, но е с много силно присъствие в Северна Америка, Близкия Изток, Северна Африка, както и в Китай и Япония.

"Юлкер свърши добра работа… не знаех, че United Biscuits е толкова голяма. Вече написах писмо и поздравих Мурат [Юлкер],” каза Коч.

Председателят на Koç Holding е дал да се разбере, че групата се готви да влезе в нов, мащабен бизнес, пише Хюриет.

В това отношение компанията готви "изненада" през 2015, е съобщил Мустафа Коч за Хюриет, без да посочва детайли, освен че “Скоро ще имаме новина от Далечния Изток”.