fallback

Напрежение във Фъргюсън

29.11.2014 | 12:21 Автор: Теодора Георгиева

Най-малко 15 души бяха арестувани във Фъргюсън. Повод за демонстрациите стана решението на Съда да не подведе под отговорност полицая, убил чернокожия младеж Майкъл Браун. Протестиращите провалиха и един от най-натоварените дни за пазаруване в годината Черния петък, за да направят паралел с расовото неравенство.

Протестиращите излязоха по улиците, за да поискат справедливост. „Полицията във Фъргюсън издаде предупреждение за протестиращите да напуснат улиците. Някои от тях обаче ги игнорираха и са задържани”, се казва в съобщение на полицията в Сейнт Луис.

Решението на съда от преди няколко дни да не подведе под отговорност полицая, застрелял Майкъл Браун, доведе до спорадични протести на цялата територия на Съединените щати. Демонстрациите прераснаха в сблъсъци.

Акцията дори съботира Черния петък – денят за най-големи разпродажби. Някои от протестиращите чупиха прозорци на магазините в центъра на Сан Франциско и замеряха с бутилки органите на реда. В Чикаго, около 200 души протестираха около известен търговски център.

Те призоваха клиентите да не купуват нищо и по този начин да демонстрират солидарност с хората във Фъргюсън. Протести имаше и в Ню Йорк, където беше блокирано движението. Убийството на Майкъл Браун поднови дебата за  расовите отношения в Съединените щати.

 

fallback
Още от Свят
fallback