fallback

Продължава напрежението във Фъргюсън

През изминалата нощ бяха опожарени десетина сгради, а над 60 души бяха арестувани.

26.11.2014 | 09:16 Автор: Лъчезар Вълев

Продължава напрежението по улиците на Фъргюсън. През изминалата нощ бяха опожарени десетина сгради, а над 60 души бяха арестувани. Американските власти изпращат допълнително войски,  за да потушат недоволството. Демонстрации се проведоха в общо 38 американски щата. протестите избухнаха след решението на съда да не бъдат повдигани обвинения срещу белия полицай, застрелял през август невъоръжения 18-годишен чернокож младеж Майкъл Браун. Те обаче се разраснаха, след като съдът реши да не повдига обвинение срещу полицаят Дарън Уилсън.

Арестуваните са задържани по обвинения, включващи кражба, незаконно притежание на оръжие и нарушение на правилата за събирания на обществени места, казаха от полицията и добавиха, че протестиращите са използвали оръжия срещу стражите на реда, опожарявали са патрулни автомобили и са замеряли с камъни техните редици. От своя страна полицаите са използвали сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.

Властите в щата Мисури изпратиха още военнослужещи в района, за да потушат безредиците. Губернаторът Джей Никсън обяви, че 2200 членове на Националната гвардия ще бъдат разположени в и около предградието на Сейнт Луис.

Недоволството и протестите надхвърлиха границите на Мисури. Демонстрации се проведоха в  38 американски щата, като Си Ен Ен определи мащабът им като „протести от бряг до бряг“.

Президентът Барак Обама осъди насилието, избухнало във Фъргюсън. Той призова всички, участващи в тези деяния, да бъде привлечен под отговорност. Обама призова страните, наскърбени от събитията във Фъргюсън, да работят заедно за постигане на промяна, като заяви, че случаят е извадил наяве проблем, какъвто съществува в цялата страна.

"Съдебните заседатели взеха решение, което разстрои много хора и както казах преди това разочарованието не се дължи единствено на конкретния инцидент. То има има своите дълбоки корени в много цветнокожи общности, които имат чувството, че нашите закони не винаги се прилагат навсякъде еднакво и справедливо. Това със сигурност не мое да е вярно навсякъде и със сигурност не е вярно за по-голямата част от служителите на закона. Палежите на сгради и автомобили и унищожаването на имоти поставя под риск хората. Това е деструктивно и няма извинение за него. Това са престъпни деяния и хората, участващи в тях, трябва да бъдат преследвани", заяви Барак Обама.

Междувременно полицаят Дарън Уилсън заяви в интервю за ABC News, смята действията си за правилни и че ако отново попадне в такава ситуация, той би направил същото. Униформеният заяви, че съжалява за смъртта на Майкъл Браун, като подчерта, че в такава ситуация би стрелял, дори и ако нападателят е бил бял, а не чернокож.

 

fallback
Още от Свят
fallback