Бунтовете във Фъргюсън продължиха цялата нощ

Коментар на Толус Олорунипа за телевизия Bloomberg от Фъргюсън

25.11.2014 | 13:08 Редактор: Георги Стоянов
Бунтовете във Фъргюсън продължиха цялата нощ

Изглежда положението става доста сериозно.

Толус Олорунипа: Да, изглежда дори още по-зле, отколкото през август по времето на нощните сблъсъци между полицията и протестиращите.

Полицията използва сълзотворен газ, чуха се изстрели, вероятно от тълпата. Има изпочупени витрини на магазини.

По улиците има стотици хора. Те са много ядосани заради решението на върховния съд. Много от тези, които излязоха по улиците изразяват гнева си чрез насилие.

Предполагам, че се намираш срещу полицейския участък във Фъргюсън. Във момента показваме картина на полицейска кола, която гори. Какво прави полицията сега?

Още по темата

Толус Олорунипа: Аз се намирам до три полицейски бронетранспортьора. Полицията изстрелва гранати със сълзотворен газ срещу тълпата.

Опитаха се да задържат няколко души и да изтласкат тълпата по-далеч от полицейския участък.

Полицията предупреждава, че ако протестиращите не се разпръснат и не напуснат района, ще бъдат арестувани.

По улиците има издигнати барикади, а твоята колежка Елизъбет Кемпбъл, имахме телефонна връзка с нея, тя буквално е трябвало да избяга защото е чула изстрели. Ти чу ли изстрели?

Толус Олорунипа: Да, чух и също трябваше да избягам малко по-рано. Чух изстрели. Полицията използваше гранати със сълзотворен газ, които накараха част от тълпата да се разпръсне, както и гумени куршуми или някакви други не смъртоносни амуниции.

По улиците около полицейския участък във Фъргюсън има доста насилие.

Призивите за прекратяване на насилието явно не са чути. Барак Обама отправи подобен призив. Но има ли представители на местната общност, които казват същото и се опитват да убедят хората да се приберат в къщи?

Толус Олорунипа: Имаше изявление от родителите на Майкъл Браун, както и от специално назначения прокурор и от адвоката на Гари Уилсън, полицаят, замесен в случая.

Те всички призоваха за спиране на насилието. Това направи и губернаторът на Мисури.

Те всички застанаха пред камерите и призоваха хората да приемат спокойно решението на съда. Това обаче не се случва и много хора остават на улицата.