fallback

Фъргюсън очаква решението на прокуратурата

Развръзката предизвиква интерес в цялата страна, след като случаят провокира седмици на протести и нов национален дебат за полицейското насилие и расовата дискриминация

23.11.2014 | 09:00 Автор: Красимир Кирев

Хиляди жители на американския град Фъргюсън в щата Мисури са на улицата и очакват решението на прокуратурата дали да повдигне обвинение срещу полицая, който застреля чернокожия младеж Майкъл Браун. 

Мерките за сигурност в Мисури са изключително сериозни. Ако съдът реши, че белият полицай Дарън Уилсън не  е нарушил закона, стреляйки по невъоръжения 18-годишен младеж, не е изключено избухване на неконтролируемо гражданско недоволство. Тезата на Уилсън е, че е действал при самозащита, докато свидетели разказват, че Браун се е доближил до него с вдигнати ръце. Лидерите на протестите обещават да не се стига до провокации с полицията. 

В събота бащата на Майкъл Браун подари обяд за жителите на  жилищен комплекс в близост до мястото на инцидента. Той беше облечен с тениска с надписи „Отиде си твърде рано“ и "Винаги ще те обичам". По думите му жестът с обяда е отговор на силната подкрепа на обществото, оказана през последните седмици. 

Прокуратурата в Сейнт Луис обяви, че ще съобщи решението си на специална пресконференция, без да бъде посочена точна дата и час. Съветът, състоящ се от 12 членове, заседава дълго при закрити врати в петък.

 

fallback
Още от Свят
fallback