fallback

Броят на смъртните случаи от тероризъм се е увеличил драстично

18.11.2014 | 12:35 Автор: Теодора Георгиева

Броят на смъртните случаи от тероризъм се е увеличил с 61% между 2012 и 2013 година, се казва в проучване за глобалния тероризъм на Global Terrorism Database

Ирак е сред най-силно засегнатите държави. Само там са загинали повече от 6000, показват данните на Института за икономика и мир /IEP - Institute for Economy and Peace / и 7000 души за 2013, по данни на GTD1.

 

Само през миналата година е имало близо 10 000 терористични атаки, което е с 44 на сто повече от предходната година. В доклада се посочва, че зад тях стоят предимно групировките Ислямска държава, Ал-Кайда, Боко Харам и талибаните.

Те използват религиозни идеологии. Анализатори обаче подчертават, че религиозната идеология не е единствената мотивация за тероризма, тъй като има много мирни мюсюлмански държави, като Катар, Обединените арабски емирства и Кувейт, което подчертава, че влияние върху тероризма оказват социални, политически и геополитически фактори.

Какви са данните за България? - четете тук.

Според анализатори най-голямото увеличение на смъртните случаи се дължи главно на гражданската война в Сирия, която започна през 2011 година. Над 80% от смъртните случаи при терористични инциденти са в Ирак, Афганистан, Нигерия и Сирия.

В Индия, Сомалия, Филипините, Йемен и Тайланд броят на загиналите от тероризъм възлиза между 1 и 2,3%. Съединените щати, Испания, Великобритания пък са били държавите, станали обект на едни от най-кървавите терористични атаки.

Стив Килелеа, изпълнителен президент на IEP новата вълна на смъртни случаи от тероризъм се дължи на гражданската война в Сирия, започнала през 2011, съобщи Би Би Си.

"Дестабилизация в Сирия, която сега се пренесе в Ирак е причината за вълната тероризъм", каза Килелеа.

Докладът, който проучва тенденциите в тероризма между 2000 и 2013, използва данни от базираната в САЩ Global Terrorism Database /GTD/.

Публикуван за пръв път от Institute for Economics & Peace (IEP) през 2012, Глобалният индекс на тероризма /GTI/ класира страните по ефекта от терористичните действия и анализира икономическите и социални ефекти, свързани с тероризма.

Индексът обхваща 162 страни и 99.6% от населението на света.

Той проучва тенденциите от 2000 до 2013.

Индикаторите включват брой на терористичните атаки, жертви, ранени и щети на имущество.

Националният консорциум за изследвания на тероризма и реакциите на тероризма /National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism/, познат като START е университетски център за проучвания и изследвания, състоящ се от международна мрежа от учени, работещи по въпросите на причините и човешките последици от тероризма в САЩ и по света.

Седалището на организацията е в Университета Мериленд, САЩ.

fallback
Още от Свят
fallback