МВнР не разполага с данни за българи, които се бият за ИД

Митов: Има опасност от „внос" на терористи

15.11.2014 | 14:38 Редактор: Ирина Георгиева
МВнР не разполага с данни за българи, които се бият за ИД

МВнР не разполага с данни за българи, които се бият за ИД. Това каза за Дарик радио външният министър Даниел Митов, предаде dnes.bg. По негови думи обачи България трябва да приеме закон за криминализация на участието на български граждани на страната на ИД. Това е превантивна мярка, допълни Митов.

"Няма защо да чакаме да има такива данни, за да реагираме тогава." - подчерта външният министър.

Създадена е междуведомствена работна група, в която са включени всички ангажирани институции, за да изготвят проект за промяна в НК, допълни Митов.

Конфликтът в Близкия изток е на една граница от нас и държавите от региона трябва да бъдат по-активни за елиминирането на ИД. Изключително съм доволен, че представителите на мюфтийството в България взеха ясна позиция за делегитимиране на тази организация, подчерта Митов.

Митов отново заяви, че все още има опасност от „внос" на терористи.

„И то не само от Ирак. Говорим за всички държави, в които има такава потенциална опасност. Има опасност от внос на терористи както от Сирия, така и от Ирак и от много други държави, в които съществува този тип нестабилност. Дори и да няма подобни случаи, ние трябва да си даваме сметка точно за променящата се геополитическа среда. Трябва да реагираме превантивно. Имаме като пример терористичния акт в Сарафово. Имаше едно подценяване на обстановката. Сега трябва да сме много внимателни и трябва да работим в абсолютен синхрон с нашите партньори, да обменяме информация и да сме наясно в кой момент каква опасност съществува", коментира той.