fallback

Холандски експерти събират отломките от сваления MH17 в Източна Украйна

Четири месеца след трагедията отломките ще бъдат транспортирани в Холандия за експертиза

16.11.2014 | 20:58 Автор: Лъчезар Вълев

Експерти от Съвета за сигурност на Холандия започнаха събирането на отломките на малайзийския самолет, който се разби през юли в района на Източна Украйна.

Още по темата

падна в контролиран от проруските сепаратисти район, като при инцидента загинаха всичките 298 души на борда. Останките ще бъдат транспортирани в Холандия, за да бъдат изследвани от местните органи. Междувременно РИА Новости съобщи, че сред руините са били намерени и човешки останки.  

Четири месеца след трагедията седалки, куфари, дрехи и детски играчки от разбилия се Малайзиски самолет все още стоят разпръснати в полето около украинското село Грабово. Първият товарен камион с фрагменти от самолета вече е потеглил към близката железопътна гара, откъдето отломките ще бъдат транспортирани първоначално в Харков, а след това в Холандия. Заедно с холандските експерти на мястото работят и служители на министерствата на извънредните ситуации, на транспорта, на вътрешните работи на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Холандските следователи се надяваха лично да събират частите, но от съображения за сигурност се стигна до споразумение за съвместна работа с местните служби. За по-лесното товарене специалистите са започнали да режат големите отломки.

Първият вицепремиер на републиката Андрей Пургин обяви, че операцията може за продължи от седмица до месец, тъй като трябва да бъде намерено решение по многобройни дребни подробности. По думите му първо трябва да се извърши разминиране на района, където се намират отломките, понеже там са останали много неизбухнали мини и снаряди. По-рано Пургин заяви, че ще бъдат направени видеозаписи на пътуването на влака с останките и съпровождането му по пътя, за да бъдат избегнати възможни фалшификации.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback