fallback

Хаос в Мексико: туризмът губи резервации

Туристическите агенции не препоръчват да се посещава Мексико тази зима

13.11.2014 | 09:08

В навечерието на годишнината от революцията в Мексико през 1910 хотелите в Акапулко са заети само на 20%. Обикновено по това време на годината заетостта е 85%, по данни на Хоакин Бадило, президент на работодателската асоциация на щата Гереро.

Откази има и за Коледа, най-оживеното време на годината за туризма в Мексико. Според Бадило една компания, която управлява 10 хотела е съкратила 200 работни места в последните седмици.

До 2011 общо 180 круизни лайнера са хвърлили котва в Акапулко.

От началото на 2014 само пет са пристигнали в курорта, според данни на местни компании.

Проблемите със сигурността засегнаха и други сектори.

Фармацевтичната асоциация съобщава, че 3,8 млн долара са щетите от пропуснати ползи на компаниите за октомври в района на Игуала, където изчезнаха 43 студенти студенти след престрелка с полицията на 26 септември.

Още по темата

На 10 ноември хиляди демонстранти тръгнаха към летището на Акапулко в знак на протест срещу изчезналите 43 студенти. Летището остана блокирано с часове. Демонстрантите скандираха лозунги срещу президента Пеня Нето, който реши да пътува до Китай на фона на кризата в страната.

На 5 ноември десетки хиляди излязоха по улиците на Мексико Сити на протест срещу неспособността на правителството да намери изчезналите на 26 септември хора.

Кметът на Игуала Хосе Луис Абарка и съпругата му Мария де лос Анхелес Пинеда бяха арестувани на 4 ноември след укриване от полицията в продължение на седмици. Главният прокурор на Мексико нарече двойката „вероятните организатори“ на отвличането на студентите.

Главният прокурор Хесус Мурило предполага, че кметът и жена му са дали заповеди на полицията в деня на изчезването на студентите.

Мексиканското правителство съобщи на 19 октомври, че федералната полиция е поела контрола в 13 градове в радиус от 200 км от Игуала, Гереро. Полицейските участъци в тези градове се разследват за изчезването на студентите. Правителството обяви на 20 октомври награда от 111 000 за информация за предполагаемото отвличане.

 

Още по темата

Демонстранти запалиха парламента на щата Гереро в Мексико

Демонстранти срещу изчезването на 43 студенти  запалиха конгреса на щата Гегеро, в ЮЗ Мексико на 12 ноември в поредния ден на протест срещу предполагаемото убийство от корумпирани полицаи и наркокартели.

Пожарникарите загасиха огъня, няма пострадали.

Около 500 маскирани студенти и радикално настроени преподаватели нахлуха в парламента на щата Гегеро и запалиха библиотеката и пленарната зала, а преди това и сградата на администрацията по образование.

Яростни протести избухнаха в Мексико след като главният прокурор Хесус Мурило съобщи на 7 ноември, че въоръжена група от Гереро е признала, че е убила студентите.

Трагедията разтърси администрацията на президента Енрике Пеня Нето, пренасочвайки вниманието от икономическите реформи и обезсмисляйки усилията на стратегията му по сигурността след дълги години на нарковойни.

Пеня Нето тази седмица бе в Китай, въпреки критиките, че пренебрегва нарастващото недоволство в страната.

Демонстрантите запалиха регионалния офис на управляващата партия на президента, Институционалната революционна партия (PRI) в столицата на Гереро Чилпансинго във вторник, ден след като за няколко часа блокираха достъпа до летището на Акапулко.

Губернаторът Анхел Акуире подаде оставка през октомври след като демонстрантите опожариха частично правителствената сграда заради начина, по който се опитваше да се справи със случая с изчезналите студенти. Той ме сменен от преподавателя Рохелио Ортега.

 

Още по темата

Пеня Нето не знае какво да прави

Хосе Антонио Креспо, преподавател по политически науки в Центъра за икономически изследвания на Мексико заяви, че протестите са удар по имиджа на президента по света, съобщава АФП.

"Дава усещането, че той не е в състояние да упражнява контрол, че не знае какво да прави," каза Креспо на АФП. "Да видим как ще бъдат спрени протестите."

Демонстрациите не могат да свалят правителството обаче, защото засега са ръководени от малки, радикални групи, каза той.

Студентите изчезнаха на 26 септември след като полицията стреля по техните автобуси в Игуала. Полицаите убиха шестима и предадоха всички 43 на наркокартела Guerreros Unidos.

Демонстрациите доведоха до масови откази от резервации тази седмица за хотелите в прочутия курорт Акапулко , съобщи Ройтерс.

В последните седмици десетки хиляди мексиканци излязоха по улиците на мирни протести срещу правителството.

Още по темата

Изчезналите студенти са от учителски институт, познат с левичарския си уклон. Те пътували за Игуала да събират средства, но били откраднали четири автобуса, с които да се върнат у дома, когато попаднали под обстрел.

Прокуратурата съобщи, че кметът на града наредил на полицията да спре студентите, поради опасения, че могат да попречат на речта, която неговата съпруга е трябвало да държи.

Заподозрени членове на банди са казали на разследващите, че са убили студентите и са изгорили телата, потвърди главният прокурор Хесус Мурило.

 

ДНК тестове

Властите обаче не обявиха студентите за загинали преди да са излезли резултатите от ДНК-тестовете.

Родителите на студентите отказват да повярват в тяхната смърт и твърдят, че ще повярват само на резултати от ДНК проби, взети от независими аржентински експерти.

Семействата тръгнаха на протест от учителския институт край Чилпансинго към северната част на Мескико в четвъртък.

"Целта е да кажем на хората, че ще продължим да настояваме правителството да ги открие, че за нас те са живи и търсенето трябва да продължи," каза един от близките на студентите, Епифанио Алварес пред АФП.

Министърът на вътрешните работи Мигел Анхел Осорио Чон каза на родителите, че властите "ще удвоят усилията по издирване" и че разследването продължава.

По искане на семействата правителството подписа договор с Интер-американската комисия по човешките права да оказва подкрепа на разследването.

Регионалният орган за защита на човешките права може да повдигане на наказателна отговорност или да оспори действията на правителството по време на разследването.

Тленните останки бяха открити в град Кокула, край Игуала – очакваше се да бъдат изпратени в австрийския университет в Инсбрук за изследване.

Университетът е разследвал редица тежки случаи като идентификация на жертвите на цунамито от 2004 в ЮИ Азия и децата на последния руски цар, съобщава АФП.

fallback
Още от Свят
fallback