В Мексико поискаха оставки

Демонстранти смятат, че мексиканските власти са неспособни да се справят с организираната престъпност

10.11.2014 | 07:48 Редактор: Ирина Георгиева
В Мексико поискаха оставки

Общественото напрежение в Мексико продължи при поредната демонстрация срещу властите, на фона на убийството на 43-ма студенти в град Игуала. След като активисти, настояващи за решителни мерки срещу организираната престъпност в страната запалиха част от церемониалния дворец на президента Енрике Пеня Нието, преобърнаха автомобили и изпочупиха витрини на магазини в щата Гереро, нова демонстрация в Мексико Сити поиска справедливост за виновните.

Автобуси с демонстранти пристигнаха в столицата от цялата страна. Те промениха тактиката си и обещаха мирни демонстрации, тъй като точно агресията е това, срещу което се противопоставят. От 2007 г. насам жертви на огранизираната престъпност в Мексико са станали над 100 хил. души.

Неспособността на властите да се справят с нея, която пролича и в случая с 43-мата студенти предизвиква все по-силен гняв. В социалните мрежи хиляди мексиканци са включват в групи с имената „Уморен съм“ и „Достатъчно въпроси“, цитиращи думите на главния прокурор на страната Хесус Мурийо карам, по време на пресконференцията, на която бяха разкрити шокиращи детайли за убийството. 

Призиви за оставка се чуват на всеки ъгъл, на всяка демонстрация, четат се на всеки плакат или лозунг. Преди дни мексиканският президент Пеньо Нието пътува за Китай, където се опита да договори няколко споразумения за бизнеса. Това обаче се прие на нож от гражданите, които го обвиняват, че защитава само интересите на големите компании.