Щайнмайер: Русия и Украйна се готвят за война

Това трябва да се предотврати

11.11.2014 | 16:50 Редактор: Ирина Георгиева
Щайнмайер: Русия и Украйна се готвят за война

Ситуацията на украинско-руската граница показва, че двете страни очевидно се готвят за нови военни действия. Това трябва да се предотврати. За това предупреди германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер преди началото на четвъртия Берлински форум за международна политика. Германския дипломат призова Москва и Киев да не допускат повече прояви на насилие.

Германският външен министър призова всички страни в конфликта да се придържат към договорените споразумения за прекратяване на огъня. Според Франк-Валтер Щайнмайер ЕС трябва да следи за спазването на мирните споразумения. 

"Намираме се в ситуация, при която виждаме как конфликта се влошава. Надявам се, че няма да стигнем отново до положението от преди два-три месеца, когато ставахме свидетели на сблъсъци и ежедневни убийства. Движението по руско-украинската граница показва, че всички страни отново се готвят за сблъсъци. Това трябва да бъде предотвратено." - коментира Щайнмайер.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко написа в своя профил в Twitter, че иска да прекрати войната в Донбас. "Преди 96 години приключи Първата световна война. Няма да дам шанс на никого да започне трето световно безумие!" - отбеляза държавният глава. 

Въпреки призивите на Порошенко продължават сблъсъците на територията Източна Украйна. Говорителят на Съвет за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Лисенко съобщи, че от началото на спецоперациите там, са загинали 1052 украински войници.

На фона на продължаващото напрежение между Москва и Киев, Москва обяви, че ще изпрати нов хуманитарен конвой за Югоизточна Украйна още този месец.

Само преди седмица руското министерство  на извънредните ситуации достави в Донецк и Луганск над 100 тона хуманитарна помощ, което беше шестия поред хуманитарен конвой.