fallback

Бил Гейтс ще дари средства за борба с епидемии

Неговата фондация вече реализира редица акции в развиващите се държави, най-вече в Северна Африка

03.11.2014 | 11:56 Автор: Ирина Георгиева

Американският милиардер Бил Гейтс обеща да дари 500 млн. долара до края на тази година за борба с епидемии като малария, пневмония и ебола. Неговата фондация вече реализира редица акции в развиващите се държави, най-вече в Северна Африка. Наскоро нейното ръководство обяви, че увеличава с 1/3 помощите, предназначени за борба с малария. Сега на фокус е ебола – вирусът, който Бил Гейтс нарича критичен момент в историята на глобалното здравеопaзване.

Бившият мажоритарен собственик на Microsoft мотивира увеличаването на помощите за ебола с думите: „епидемията показва, че в днешния свят на взаимосвързаност между държави, хора, компании, здравните предизвикателства са навсякъде. Най-добрият начин да бъдат преодолени е ангажимент от повече организации, правителства и дарители."

Гейтс държа своята реч по време на годишната среща на Американското дружество по тропическа медицина в Ню Орлиънс.

Не е изключено, обявената през септември, помощ от семейната фондация на милиардера за борба с ебола в размер на 50 млн. долара, да бъде значително увеличена в следващите месеци. Иначе екипът на Гейтс не забравя и други опасни епидемии. 150 от всички 500 млн. долара ще отидат за разработване на ваксина срещу малария. Гейтс обяви, че целта да бъде изкоренена маларията до средата на века е не само необходима, но и напълно постижима. 

Близо 20 млн. долара пък ще отидат в университета в Мериленд, който разработва ротавирусни ваксини за деца в Мали, Кения и Гамбия.

 

fallback
Още от Свят
fallback