В Донецка и Луганска област в Украйна се провеждат избори

02.11.2014 | 09:19
В Донецка и Луганска област в Украйна се провеждат избори

Самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република избират президенти и депутати на 2 ноември.

Всеки може да гласува, ако има регистрация в Донецк или Луганск.

От месец в Източна Украйна има примирие, след месеци на боеве, при които загинаха над 3700 души, съобщава Ройтерс. Някои бежанци се върнаха в Донецк, град, който преди войната имаше един милион жители.

Изборите се провеждат с подкрепата на Русия и въпреки протестите на Киев и Западните съюзници.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко, 38-годишен бивш миньор, обеща на избирателите пенсии „по-високи от полските“, за да могат възрастните хора „да пътуват чак до Австралия поне веднъж на сафари за кенгуру“.

Срещу него има двама не добре познати кандидати и според Ройтерс няма съмнение, че Захарченко – един от малкото командири на милиции от Донецк, а не от Русия, ще спечели.

Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел каза на руския президент Владимир Путин по телефона, че изборите в Източна Украйна са незаконни и няма да бъдат признати от европейските  лидери, съобщи в петък говорител на правителството в Берлин, цитиран от РОйтерс.

Още по темата

Меркел и Путин говориха по телефона с френския президент Франсоа Оланд и украинския президент Петро Порошенко, каза още говорителят на Меркел Георг Страйтер на пресконференция.

Той обясни, че Меркел и Оланд са подчертали, че изборите може да се правят само по украинския закон и подчерта, че вотът ще наруши споразумението, подписано от Русия и ще задълбочи усилията да се сложи край на украинската криза.

Протоколът от 12 пункта бе подписан в началото на септември в Минск от Русия, Украйна, ОССЕ и сепаратистките лидери и включва провеждането на „предсрочни местни избори“ в Източна Украйна съгласно украинското законодателство.

Вашингтон съобщи, че САЩ няма да признае резултатите от вота.

„Предупреждаваме Русия срещу всякакви такива незаконни избори, които да използва за повод да вкара още войски и оръжие в Украйна, особено в светлината на последните индикации, че руските военни се придвижват към границата“ каза говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Бернадет Михан.

Въпреки че руският външен министър Сергей Лавров каза във вторник, че Москва ще признае резултата от вота на бунтовниците, Кремъл не е направил никакво изявление за вота в четиристранния разговор по телефона на 21 октомври.


Гласуването в ЛНР и ДНР започна в 08:00 местно време и ще завърши в 20:00. Когато Русия и Украйна преди седмица смениха лятното със зимно време, ДНР и ЛНР не го направиха, и в резултат преминаха от киевско време /+2ч. спрямо Гринуич/ към московско /+3ч. спрямо Гринуич/.

В ДНР имат право да гласуват лица над 16г., в ЛНР – над 18г.

За президент на ДНР срещу Захарченко се изправят Юри Сивоконенко и Александър Кофман – вицепрезидент на съюзния парламент на Новорусия.

В парламентарните избори в ДНР и ЛНР участват две партии Донецка република и Свободен Донбас.

В ЛНР в бюлетината за президент има четирима кандидати – Игор Плотницкий, сегашният президент, ръководителят на синдикатите Олег Акимов, министърът на здравеопазването на ЛНР Ирина Айрапетян и предприемачът Виктор Пенер. Мандатът на президента на ЛНР е 4г.

В парламентарните избори в ЛНР участват три партии – Мир Луганщине на Плотницкий, Лукански икономически съюз и Народен съюз. Мандатът е 4г., а депутатите – 50.

Още по темата

Изборите в Източна Украйна се следят от международни наблюдатели от Чехия, Гърция, Словакия, Сърбия, Русия, САЩ, Абхазия, Франция, Израел и Германия.

ЦИК смята да обяви предварителни резултати за победителя в президентските избори в ЛНР на 4 ноември, съобщава РИА Новости.

Още подробности - във видеото.

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма