Европа прави грешка като не признава изборите в Източна Украйна: Жак Сапир

02.11.2014 | 09:34
Европа прави грешка като не признава изборите в Източна Украйна: Жак Сапир

В блога си френският анализатор Жак Сапир пише, че ако не признаят изборите в Донбас, ЕС и САЩ ще направят голяма грешка, която ще донесе последствия.

Жан Сапир е директор изследвания на Висшето училище по социални науки EHESS и директор на центъра за изследване на индустриализацията CEMI.

„В условията на гражданска война, която се води в Източна Украйна от март, абсолютно е необходимо да се правят компромиси. Тези компромиси изискват да се говори с хората, които не са съгласни“, пише Сапир.

Според него тези избори са тест за легитимността на бунтовниците.

„Ако страните от ЕС бяха обявили намерението си да признаят изборите, можеха да поискат да пратят наблюдатели, да имат неоспоримо средство да разберат дали вотът е валиден или не. Обявявайки предварително изборите за невалидни, ЕС и САЩ се поставиха извън възможността да оспорват условията, в които вотът се е провел.“

„Скандално е, в най-дълбокия смисъл на думата, че САЩ, които поставят „демокрацията“ в центъра на външната си политика, да отказват да признаят един изборен процес. От това се ражда изкючително смущаващ образ на тази страна. Може да се каже, че смятат, че има „добри“ и „лоши“ украинци. Първите – с право да гласуват, а вторите – без. След събитията в Либия от 2011 и Сирия, това е много тревожно спрямо принципите, от които тези страни твърдят, че се вдъхновяват в политиката си. .. Това не е ново; спомняме си за „истината отвъд Пиренеите, грешката отвъд“.