fallback

Партията на Яценюк води след преброяване на 80% от изборните протоколи

Национален фронт изрази готовност да стане център на коалиция от демократически партии

28.10.2014 | 08:08 Автор: Ирина Георгиева

Партията на украинския премиер Арсений Яценюк „Национален фронт“ е събрала 21,94% след преброяване на 80% от избирателните списъци. Тя изрази готовност да стане център на коалиция от демократически партии. Според говорител на Национален фронт това не се отнася за бившите регионални формации, които гласуваха за диктаторски закони и подкрепяха бившия президент Виктор Янукович и Русия. По думите му става дума за тези партии, които са се появили на Майдана и които са нови, тъй като те трябва да поемат съдбата на страната.

След Национален фронт се нарежда блокът на президента Петро Порошенко. Неочаквано силен е и резултатът на съюзниците на сваления проруски президент Виктор Янукович.

Според данни на ЦИК избирателната активност е надхвърлила 50%. Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа определиха парламентарните избори в Украйна като напълно съответстващи на правилата, като според тях вотът е предложил истински избор и до голяма степен е отговарял на демократичните стандарти.

ЕС приветства изборите в Украйна и ги определи като победа за украинците и за демокрацията. В телефонен разговор американският вицепрезидент Джо Байдън е поздравил украинския държавен глава Петро Порошенко за проведените избори. По думите на Байдън Порошенко е обезпечил демократичността на изборите. На свой ред пък украинския държавен глава заяви, че ще се съсредототочи върху мирния процес в Донбас.

 

fallback
Още от Свят
fallback