Започват консултации за коалиционен кабинет в Украйна

Избирателната активност достигна 51%

27.10.2014 | 09:02 Редактор: Ирина Георгиева
Започват консултации за коалиционен кабинет в Украйна

Още на 27 октомври, часове след приключването на изборите в Украйна, прозападните партии, които спечелиха вода започват консултации за съставяне на правителство. За Блока на президента Петро Порошенко и Народният фронт на премиера Арсений Яценюк гласуваха съответно 21,79% и 21,65%. Поканени за разговори са всички пaртии. Официалните резултати ще бъдат обявени до 10 дни. Избирателната активност достигна 51%.

Порошенко обяви, че гласоподавателите са подкрепили неговия план за прекратяване на конфликта със сепаратистите, неговия прозападен курс на развитие, политиките за изкореняване на корупцията и усилията му за създаване на по-благоприятен инвестиционен климат. Заради всичко това Порошенко вижда основание именно неговият блок да бъде водещ в бъдеща коалиция.

Ако ме питате дали желая за партньор Народният фронт, моят отговор е да! Определено ще работим заедно, разкри държавният глава.

"Резултатът от вота показва убедителна победа на проевропейските и продеморкатичните украински граждани. Тя ни дава много възможности да осъществим реформи, да следваме Стратегия 2020, в която основни точки са антикорупцията, върховенството на закона, реформата в здравеопазването и увеличаване на инвестиционната среда." - заяви президентът на Украйна Порошенко.

"Току що се срещнах с президента на Украйна. В най-скоро време започваме преговори за съставяне на коалиция в рамките на новото правителство. Пред новия парламент стоят неотложни задачи и реформи. Основата на новата коалиция ще бъде споразумението за асоцииране с ЕС. Надявам се новият кабинет да бъде сформиран от професионалисти и експерти, които да доведат Украйна до промяна." - коментира Арсений Яценюк, премиер на Украйна.

Трето място в изборите спечели партията „Самопомощ“, с резултат между 9% и 10%. По-интересното е, че тя печели столицата Киев с електорална подкрепа от 27%. Нейният лидер – кметът на град Лвов Андрий Садов също намекна, че е готов да се включи в коалиционно управление.

След изборите обаче остават не малко въпросителни. Опозиционният блок на Юрий Бойко премина 5-процентовата бариера за влизане във Върховната рада с резултат около 9 %. Анализаторите очакват от нея да бъде всичко друго, но не и конструктивна опозиция.  В областите Донецк и Луганск те бяха игнорирани. Ръководителите на сепаратистите плануват провеждането на алтернативен вот следващия месец. В Крим също нямаше избирателни секции.

За сега не е ясна реакцията на Москва по отношение на изборите. Депутатът от държавната дума Леонид Слутски обави, че Русия уважава избора на тези, които са участвали в него, но приема вота за не демократичен. причината – Източните райони не са участвали в него.