Русия плени най-модерната крилата ракета в Европа - какви ще са последиците?

Това ще предостави допълнителни възможности за изучаване на западната технология

10.07.2023 | 15:43 Редактор: Искра Ангелова
Русия плени най-модерната крилата ракета в Европа - какви ще са последиците?

Една от ракетите Storm Shadow, предадена на военните на Украйна от Обединеното кралство, бе пленена от руските войски и изпратена за изследване от специалисти. А бившият генерален директор на Държавната корпорация за космически дейности "Роскосмос" Дмитрий Рогозин увери, че занапред руските сили за противовъздушна отбрана "ще свалят това нещо" и то постепенно ще стане безполезно, отбелязва американското издание Military Watch Magazine в статия, в която хвърля светлина върху това какви биха били възможните последици от попадането на ракетата в ръцете на Москва.

Ракетите с въздушно базиране бяха предоставени от Обединеното кралство на Украйна през май и са монтирани на произведените от СССР ударни изтребители Су-24М, което позволява на Въоръжените сили на страната да поразяват цели много по-дълбоко зад руските линии. Този клас дозвукови ракети е ценен заради своите стелт способности, сателитно насочване и прецизни удари, както и заради широко използваните американски компоненти и технологии за направата им.

Няколко европейски държави членки на НАТО активно ги използват за въздушни удари, както се вижда от кампанията в Сирия през 2018 г. За боевете в близкоизточната държава бе съобщено, че Москва е използвала възможностите си за водене за радиоелектронна война, за да неутрализира американските крилати ракети Tomahawk, които впоследствие бяха изпратени в Русия за проучване.

Пленяването на Storm Shadow ще предостави допълнителни възможности за изучаване на западната технология за крилати ракети и разработване на подходящи мерки за противодействието ѝ.

Тази информация ще бъде изключително полезна не само за Русия, но и за редица нейни партньори по сигурността, които се страхуват от потенциални атаки от европейски държави - Китай, Северна Корея, Беларус и Алжир. Предполага се, че тази ракета е била свалена с помощта на средствата за радиоелектронна борба - в този случай използваните методи вероятно също ще бъдат подробно проучени, информира "Фокус".

Storm Shadow е разработена със значителен обхват на унищожение: за европейските държави това е фундаментален момент поради липсата на стелт изтребители от пето поколение. В противен случай по-старите самолети от четвърто поколение, като Eurofighter или Су-24M, биха били изключително уязвими при поразяване на добре защитена цел от близко разстояние. Ракетите използват GPS/INS системи за навигация и георефериране, а при захода използват инфрачервени глави за самонасочване с висока разделителна способност и с автоматично разпознаване на целта.

Снимка: БГНЕС


3
6 rate up comment rate down comment 20
Asdfg
преди 1 година
С такива експерти като вас съм готов да се впусна в премеждия начело с Тагарчук в битка срещу окупаторите на Украйна. Сигурен съм, че ще ми пазите гърба и няма да позволите да ми се случи нищо лошо. Сигнализирай за неуместен коментар
2
14 rate up comment rate down comment 87
Любо
преди 1 година
На руснаците е подхвърлена ерзац "Storm shedow" за да похарчат милиарди за нещо като неуловимите "Сармат" на същия този Рогозин, когото Путин уволни точно заради голямата лъжа в ракетостроенето и космическия батут. Между другото всички военни "чудеса" на Рогозин се оказаха мултфилмчета. Това което работи срещу Украйна са "руски оръжия",пребоядисани разработки на украинския ВПК още от времето на СССР. Затуй украинските Patriot ги гърмят като патки. BG On air, жалко че публикувате рашистки фейки. Сигнализирай за неуместен коментар
1
12 rate up comment rate down comment 22
Бойко
преди 1 година
Последиците ще са секс с акули Сигнализирай за неуместен коментар