fallback

Обама: САЩ ще действат по много по-агресивен начин пред заплахата от ебола

От СЗО заявиха, че ситуацията в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне се влошава

16.10.2014 | 08:06 Автор: Ирина Георгиева

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че Щатите ще действат „по много по-агресивен начин” пред заплахата от вируса ебола, за да предотвратят нови случаи на заразяване на американска земя. Изказването бе направено, след като в щата Тексас бе установен втори случай на заразяване на медицински служител.

Американският държавен глава отмени планираната си политическа обиколка и свика среща на високо равнище в Белия дом за ебола. Първоначално бе предвидено Обама да посети Ню Джърси и Кънектикът за прояви от кампанията на своята Демократическа партия за изборите за Конгрес на 4 ноември. Той обаче промени своите планове, след като бе съобщено, че втора американска медицинска сестра, грижила се за починал от ебола в Далас либериец, също се е заразила със смъртоносната болест. Президентът на САЩ ще председателства среща за координиране на отговора на властите.

Обама предупреди международната общност за последствията от недостатъчните действия по отношение на трите най-силно засегнати от епидемията страни в Западна Африка.

Междувременно САЩ са започнали издирване на всички пътници от полета със заразената медицинска сестра. Властите имат намерение да разпитат 132-мата души, които са били на борда на полет 1143 на 13 октомври, с който е пътувала заразената жена. Знаете 26-годишната медицинска сестра, която се е грижила за починалия от ебола Томас Дънкан, стана вторият пациент, заразен с вируса на територията на САЩ.

В същото време председателят на Камарата на представителите в американския парламент и други депутати са предложили на администрацията на Барак Обама да затвори достъпа до американската територия за гражданите на трите африкански страни, които са засегнати от епидемията от ебола.

Междувременно СЗО обяви, че броят на починалите от смъртоносния вирус доближава 4500 при близо 9000 потвърдени случая или по последни данни до 12 октомври от ебола са починали общо 4493 души и са инфектирани 8997 души. От СЗО заявиха, че ситуацията в трите най-тежко засегнати от епидемията страни в Западна африка - Либерия, Гвинея и Сиера Леоне се влошава.

 

fallback
Още от Свят
fallback