Франция е горда - французинът Жан Тирол получи Нобел за икономика

Наградата за Тирол е 8 млн. шведски крони, които представляват около 1.1 млн. долара

13.10.2014 | 19:00 Редактор: Ирина Георгиева
Франция е горда - французинът Жан Тирол получи Нобел за икономика

Французинът Жан Тирол е носителят на тазгодишната Нобеловата награда за икономика. Отличието му се присъжда за изключителните му научни постижения в областта на анализа на пазарите и регулацията. Шведската академия на науките определя Тирол е "един от най-влиятелните икономисти на нашето време".

Официалното име на отличието е Награда в областта на икономическите науки в памет на Алферед Нобел и е давана от Шведската централна банка. Жан Тирол е първият едноличен носител на наградата от 2008 г. насам. Тогава наградата бе присъдена на американеца Пол Кругман. От тогава досега отличието е е било разделяно винаги от двама или трима учени.

Жан Тирол е професор по икономика в Школата по икономика във френския град Тулуза. 61-годишният учен е възпитаник на Масачузетския технологичен институт и Политехническия институт на Франция.

Жан Тирол е Доктор Хонорис Кауза на редица престижни учебни заведения в Европа и по света. Сред тях са Свободния университет в Брюксел, Университета в Монреал и Атинския университет по икономика и бизнес. Освен многобройните си академични отличия, той е носител на златен медал на град Тулуза през 2007 г.

Наградата за Тирол е 8 милиона шведски крони, които представляват около 1.1 млн. долара. Самото отличие ще бъде връчено на специална церемония в Осло, която е насрочена за 10 декември.