fallback

Сблъсъци между продемократични демонстранти и маскирани мъже в центъра на Хонконг

От полицията съобщават, че маскираните са отказали да представят документи за самоличност

13.10.2014 | 12:38 Автор: Ирина Георгиева

Сблъсъци между продемократични демонстранти и стотици маскирани мъже избухналха в центъра на Хонконг. Маскираните са се опитали да съборят барикадите, които демонстрантите издигнаха през последните няколко седмици. По-рано полицията започна да разчиства загражденията в азиатския финансов център с цел облекчаване на трафика.

Стотици неидентифицирани мъже с маски са щурмували барикадите в сърцето на финансовия център Хонконг. От полицията съобщават, че маскираните мъже са отказали да представят документи за самоличност. По данни на очевидци маскираните мъже са нападнали демонстрантите. Един възрастен мъж е получил сериозни наранявания, но не е в критично състояние.

"Имаше една група събрани хора тук, изглеждаха като гангстери. След това видях група протестиращи и друга група от хора, които се опитваха да направят снимка на протестиращите. Впоследствие групата от хора, изглеждащи като гангстери тръгна към. Един от тях удари възрастен човек с нещо тежко по главата. Сега той е с контузия." - заяви студентът Уини Лок.

По-рано органите на реда започнаха да разчистват издигнатите от протестиращите барикади в мегаполиса. Те обаче заявиха, че демонстрантите могат да останат да останат на улиците, които окупираха преди седмици. Полицейските служби съобщават, че предприетият ход е насочен към облекчаване на трафика в централните части, където се помещават световните финансови институции и правителствени сгради.

Много от протестиращите пък си сложиха маски и очила, за да се предпазят от евентуално използване на сълзотворен газ или други средства. Таксиметровите шофьори, които са сериозно засегнати от демонстрациите, дадоха срок до сряда вечерта (15 октомври) всички барикади да бъдат премахнати. Те обаче не споменават какви стъпки биха предприели, ако исканията им не бъдат изпълнени.

 

fallback
Още от Свят
fallback