fallback

ООН: Украинските сили нарушават международното хуманитарно право

Докладът на ООН идва на фона на продължаващото напрежение в Източна Украйна

08.10.2014 | 14:42 Автор: Ирина Георгиева

Въоръжените формирования, които са под контрола на украинската армия, продължават да нарушават принципите на международното хуманитарно право. Това се казва в доклад на на Върховния комисариат на ООН за правата на човека. Документът обхваща събитията от 18 август до 16 септември. В доклада се цитират показания на свидетели, които са били арестувани от представители на властите в Киев или от въоръжените доброволчески батальони, които са под командването на армията. В показанията се говори за малтретиране, изтезания и побои.

Докладът на ООН идва на фона на продължаващото напрежение в Източна Украйна, въпреки договореното в Минск прекратяване на огъня. Вечерта на 7 октомври артилерийски снаряди удариха жилищен район в Донецк, нанасяйки щети на намиращите са там сгради. При обстрела няколко къщи са били сериозно повредени, а на десетки други са били изпочупени прозорците. Няма данни за жертви и пострадали. 

Междувременно украинската служба за сигурност обяви, че възнамерява да разшири зоната, в която се провежда антитерористичната операция в Източна Украйна. Началникът на държавната служба за ветераните е заявил, че в нея може да фигурират Донецката и Луганската област, където и в момента се водят сражения. Украинската служба за сигурност обмисля възможността да включи и няколко района от Харковската област. 

В същото време украинският президент Петро Порошенко обяви, че безпилотни самолети ще започнат да патрулират около границата с Русия. Изказването му бе направено по време на посещение.

"Първите дронове са вече на територията на Украйна. Доставката им трябва да завърши на 13 октомври. След това ние ще имаме всички технически възможности за контролиране на трафика по границата." - заяви Порошенко.

Порошенко подчерта, че необходимостта да се възстанови ефективната система за гранична безопасност в контекста на конфликта в Източна Украйна между украинските сили и проруските сепаратисти. Според него безпилотните самолети ще бъдат в помощ на мисията на наблюдателите на ОССЕ в пограничните райони.

fallback
Още от Свят
fallback